Kritik mot Fortums prissättning av fjärrvärme

Många fjärrvärmebolag uttnyttjar nu det höga oljepriset och höjer sina priser trots att dom inte eldar med olja, säger Konkurrensverket.

Per-Arne Sundbom, Konkurrensråd på Konkurrensverket anklagar många fjärrvärmebolag att dra fördelar av sin monopolställning. De utnyttjar det höga oljepriset för att höja priset på fjärrvärmen - trots att dom inte eldar med olja.

Fortums fjärrvärmeanläggning i Värtahamnen förser stockholmarna med värme. Värmepumpen använder inte olja som energikälla men ändå påverkar priset på oljan vad fjärrvärmen kostar.

Johan Tjärnström , ansvarig för prisättningen av fjärrvärme på Fortum, som är Sveriges största fjärrvärmebolag, säger att kunderna accepterar att fjärvärmepriset påverkas av oljepriset.

Under de senaste fyra åren har priserna på fjärrvärme ökat mer än konsumentprisindex. Det är främst dom stora fjärrvärmeföretagen som höjt sina priser. Enligt Per-Arne Sundbom på Konkurrensverket är dom höga fjärvärmepriserna en förklaring till hyreshöjningarna dom senaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista