Båtar vid brygga.
Båtar vid brygga. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Dyrare att ha båt i Stockholm

Idrottsborgarrådet: "Jag beklagar nämndens beslut"
1:56 min

Det kan bli dyrare att ha båt i Stockholm. Båtklubbar ska ses som båtparkering och betala moms på marken de hyr, enligt ett vägledande beslut.

I ett vägledande beslut slår skatterättsnämnden fast att en båtklubb ska ses som båtparkering och måste betala moms på den mark klubben hyr av Stockholms stad.

Om beslutet i skatterättsnämnden blir verklighet kan det i sin tur innebära höjd båtplatshyra för alla båtägare i Stockholms drygt åttio båtklubbar. Sören Löfgren, vice ordförande i SMBF, Saltsjön-Mälarens Båtförbund, är bekymrad.

– Det här kommer slår hårt mot många klubbar och inte minst enskilda båtägare, säger han.

– I klubbarna lägger vi ju ner mycket ideellt arbete, och till exempel bommar, flöten och annat material som behövs för en båtklubb.  Många kommer säkert att fundera över varför de ska ha båt om det börjar bli så dyrt, det kommer säkert handla om en tusenlapp mer per år för en båtplats i Stockholm, säger Sören Löfgren.

Det här är från början en dom i EU-domstolen. En kommersiellt driven marina i Danmark hyrde ut båtplatser, och det var enligt domstolen fråga om momspliktig båtparkering. Stockholms stads jurister vill därefter ha reda på om samma regler gäller för de arrendeavgifter som båtklubbarna i Stockholm betalar till staden.

Svaret från skatterättsnämnden kom alldeles nyligen – och det blev ett ja.

I dag hyr 85 båtklubbar i Stockholm bryggor och mark av staden och de betalar tillsammans varje år närmare 10 miljoner kronor. En viktig faktor är att samtliga klubbar i Stockholm är ideellt drivna, utan vinstkrav, och i och med det momsbefriade. Ett momskrav på 25 procent skulle kunna slå hårt mot många båtklubbar – och i förlängningen drabba varje enskild båtägare som hyr båtplats.

Något den ansvarige politikern i Stockholm, idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S), säger sig vara medveten om.

– Jag tycker det vore olyckligt om skatterättsnämndens beslut ligger fast. Blir det så finns det inget förhandlingsutrymme, det handlar om lagstiftning, säger hon.

– Jag förstår att det finns en oro bland stadens båtklubbar kring den här frågan. Nu får vi vänta på att juridiken har sin gång, och fastställer vad som gäller. Blir det momsplikt för båtklubbarna, så måste vi gemensamt diskutera vilka följder det får, säger idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren till P4 Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".