Inga Westling driver ett galleri i Gamla Stan. Hon är orolig för att hon måste lägga ner sitt galleri om hyrorna höjs drastiskt.
1 av 2
Inga Westling driver ett galleri i Gamla Stan. Hon är orolig för att hon måste lägga ner sitt galleri om hyrorna höjs drastiskt. Foto: Fredrik Björkman
Jan Valeskog, ordförande i Exploateringsnämnden i Stockholms Stad.
2 av 2
Jan Valeskog, ordförande i Exploateringsnämnden i Stockholms Stad. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio

Höjda markavgifter drabbar kulturverksamheter

"Nej, jag kommer inte vara kvar. Jag kommer inte kunna."
2:15 min

Stockholms stads planerade höjning av markavgifterna eller tomträttsavgifter kan slå hårt mot stadens kulturliv. I ett remissvar till staden varnar fastighetsbolaget Stadsholmen, som äger flera lokaler för att hyror måste höjas om beslutet går igenom.

Kulturnytt träffade Inga Westling som driver ett galleri i Gamla Stan i Stockholm. Hon menar att det blir omöjligt för henne att fortsätta sin verksamhet om hyrorna höjs ännu mer.

– Det hade varit katastrof, då måste jag sluta, det går inte längre. Det är bara jag kvar nu, tyvärr. 

Stockholms stads exploateringskontor har lagt som förslag att höja tomträttsavgifterna i staden. Det innebär högre avgifter för en del fastighetsägare och i slutändan kan det slå mot hyresgäster både i bostäder och i kulturverksamheter.

Stadsholmen hyr ut lokaler till 150 ateljéer och har flera synpunkter på stadens förslag om att höja markavgifterna.

Bland annat pekar företaget i ett remissvar till staden på att hyrorna för bostäder kan öka med hela 15 procent.

Hur omfattande hyreshöjningarna blir för stadens ateljéer, gallerier och kulturutövare som huserar i bolagets olika lokaler är osäkert.

Något som är säkert är däremot att vissa fastighetsägare kommer att vilja få till hyreshöjningar i kommande hyresförhandlingar för att kompensera ökade kostnader för markhyror, det enligt Anne Kuylenstierna Arnström som är kommunikationschef på Svenska bostäder, som äger Stadsholmen.

– Vi får ökade kostnader och det måste vi ha kompensation för på något sätt. Effekterna av det efter förhandlingar är svårt att sia om i dag. När det gäller kommersiella lokaler som det handlar om är det individuella förhandlingar med varje aktör. Så det är en mängd olika parametrar som spelar in i den diskussionen.

Jan Valeskog är socialdemokratisk ordförande i Exploateringsnämnden, som beslutar i den här frågan. Han menar, till skillnad från fastighetsägare, att beslutet att höja markavgifterna inte automatiskt kommer innebära hyreshöjningar för ateljéer, gallerier och kulturutövare.

– Det är självklart att fastighetsägarna kommer att föra fram alla de argument man kan tänka sig, oavsett privat eller allmännytta. Men vi har ett väl reglerat system när det gäller bruksvärdet så man kan alltså inte ta ut hyrorna på det sätt man kanske skulle vilja göra.

Och han fortsätter:

– Hur hyrorna till slut landar kan jag inte ha någon som helst uppfattning om eftersom det påverkas av många frågor, men självklart kommer den här frågan vara med i diskussionen.

Förslaget om ökade markavgifter kan komma att ändras, enligt Jan Valeskog och nämnden inväntar fler remissvar från olika aktörer.

Inga Westling som driver galleriet i Gamla Stan, är inte en av dem som får yttra sig för nämnden, däremot kan hon komma att påverkas av beslutet och få höjd hyra.

– Det går inte med en till, det gör det inte. Då får vi försvinna.

Du kommer inte kunna vara kvar om hyran höjs?

– Nej, jag kommer inte vara kvar. Jag kommer inte kunna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".