På torsdagen kom åtalet mot den 33-årige man som är misstänkt för mordet på Lotta Rudholm i Bromma i juni.
På torsdagen kom åtalet mot den 33-årige man som är misstänkt för mordet på Lotta Rudholm i Bromma i juni. Foto: Pontus Lundahl/TT och Privat

Mördade Lottas vän kritisk: Samhället sviker

"Det är ofattbart att jag aldrig får höra hennes röst igen"
5:44 min

På torsdagen kom åtalet mot 33-åringen som erkänt att han dödat Lotta Rudholm i Bromma i juni i år. P4 Stockholms reporter Fredrik Ramel har träffat Jeanette, en av Lottas bästas vänner, som berättar om saknaden och samtidigt riktar kritik mot hur ärendet hanterats.

Jeanette minns en levnadsglad vän.

– Hon var social, sportig och en helt underbar vän som brydde sig om alla andra. Sista året stod jag och Lotta väldigt nära och vi ringde varandra flera gånger varje dag, säger hon.

Åklagaren vill att mannen döms för mord, men 33-åringen själv nekar till mord och vill i stället dömas för grovt vållande till annans död.

– Det känns som om allting slits upp igen. Samtidigt är det ju detta jag har gått och väntat på hela sommaren. Att det äntligen ska bli en rättegång och ett åtal för att kunna lägga det bakom mig och sakta men säkert kunna gå vidare. Det är blandande känslor, säger Jeanette.

Samtidigt som förundersökningen mot den misstänkta mannen pågår, granskar Riksåklagarens tillsynsavdelning om något fel begicks av polis och åklagare innan Lottas död.

– Jag tycker att man kunde ha gjort mycket mer, säger Jeanette. När hon drog tillbaka anmälan visste polisen att hon gjorde det för att hon var rädd. Polisen ville ju gripa honom lördagen innan det här hände, men då sa åklagaren nej, på grund av att hotbilden inte bedömdes som tillräckligt stor.

– Jag tycker inte att samhället fungerar som det ska när det gäller sådana här saker. Det måste tas på mycket större allvar och inte bara viftas bort som jag tycker det gjorts i den här fallet. Någonstans föll det mellan stolarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".