En fin Kantarell
Foto: SVT Bild

Regnet räddade svampsäsongen

"Kommer det regn kan det gå att hitta kantareller i oktober och november"
5:39 min

Det varma vädret har inte varit gynnsamt för årets svampsäsong, säger Mattias Andersson, ordförande Stockholms svampvänner.

Men de senaste dagarnas regn på flera håll i landet kan ändå vända något på svamplyckan.

– Hela augustis nederbörd kom sista veckan i månaden och det har nog varit räddningen för säsongen, säger Mattias Andersson, ordförande Stockholms svampvänner, en del av riksföreningen Sveriges Mykologiska förening.

Flera svampplockare och svampexperter runt om i landet har vittnat om att det inte varit ett bra svampår och enligt Mattias Andersson beror det till stor del på vädret:

– Jag skulle vilja påstå att nederbörden i augusti är väldigt kritisk för hur svampsäsongen ska bli. Blir det inget regn då så kommer inte säsongen igång.

Årets säsong har blivit märklig eftersom nederbörden fallit så ojämnt. I augusti var det kom de normal nederbörd för månaden, men regnet kom inte förrän sista veckan och i september har det i princip inte kommit någonting.

Men det finns vissa svampar som gillar varma och torra höstar. Karljohansvampen är en sådan svamp, även om den också behöver lite regn. På Öland och i Skåne finns det också vissa arter som trivs i torrare miljö.

Finns det då chans att hitta de gula kantarellerna?

– Kantareller har en lång säsong så kommer det regn kan det gå att hitta kantareller i oktober och november.

Det regn som kommit de senaste dagarna på flera håll i Sverige ger ett litet hopp åt svampsäsongen.

– Det är trattkantareller, musseroner och andra svampar som kan komma lite senare på säsongen som fortfarande kan dyka upp. De styrs av fukt, temperatur och ljus men vissa arter kommer inte att koma upp något mer nu när det börjar bli mörkare, säger Mattias Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".