Pingstkyrkan i Södertälje ger ut gratis matkassar.
Pingstkyrkan i Södertälje ger ut gratis matkassar. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.

Allt fler får gratis mat från kyrkan

En lång kö innan Pingstkyrkan ens öppnat visar hur en gratis matkasse drar till sig allt fler i Södertälje. Kön har blivit tre gånger så lång på två år, enligt diakonen Siv Lyreborg som vittnar om ett ökat behov av hjälp.

– Jag för ju statistik lite så där och kanske bara för två år sen kom det kanske 60 stycken, nu är vi uppe i 230 som kommer. Och de står ju här i kö från åtta på morgonen; lång kö många gånger.

Kyrkan har alltid försökt hjälpa utsatta och är vana vid samtal från folk som ber om hjälp. Men det är sedan fem år tillbaka som matkassar ges ut under ordnade former varannan vecka. Idag är efterfrågan alltså tre gånger så stor jämfört med två år sedan, och det är både gamla och unga som ställer sig i kö.

– Det är väl främst desom har försörjningsstöd tror jag, vi upplever ju att behovet ökar att få hjälp, många har inte pengar kvar när månaden är slut, säger Siv Lyreborg.

48-åriga Chatarina har redan hämtat sin matkasse och sitter och pratar med en bekant. Han vill inte prata, han tycker att politikerna borde svara på frågor istället, men Chatarina flikar in att de folkvalda kanske kan börja med att överleva själva med hjälp av försörjningsstödet, som för hennes del inte räcker hela månaden ut. Då kommer hon hit.

– Man kan ju knappt unna sig nåra kläder eller så, då kanske det räcker i ett par veckor, säger Chatarina, som inte vill gå ut med sitt efternman.

Chatarina är utbildad kock men sjukskriven sen hon fick en stroke. Hon är varken bland de yngsta eller de äldsta som köat på morgonen. Att pensionärer måste ta sig hit gör henne mest upprörd, men också att barnfamiljer ska behöva så mycket extra hjälp.

– Det är människor ur många kategorier ur samhället, pensionärer eller de man kanske förstår går på försörjningstöd eller sjukbidrag eller nått. Barnfamiljerna är väl främst de som inte riktigt fått ihop sina liv i Sverige än, säger hon.

– Det kostar ju att ha barn liksom, det är kläder och blöjor och mat, man vill ju att ens barn ska ha samma saker som alla andra barn har fast man kanske inte har det bra ställt så vill man ju det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".