Maria och Dominika.
Maria och Dominika på väg till demonstrationen. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio.

Stockholmare backar Polens kvinnor

"Många i Polen stödjer inte alls den här lagen"
2:18 min

I Polen anordnas masstrejk och vid landets ambassad här i Stockholm sluter demonstranter upp för att visa sitt missnöje med förslaget att totalförbjuda aborter.

– Vi hoppas att många kommer hit och visar sitt stöd, säger Dominika till P5 STHLM en knapp halvtimme innan demonstrationen vid ambassaden vid Karlaplan ska dra igång.

I Polen har tusentals kvinnor och även män har låtit bli att gå till jobbet idag för att istället klä sig i svart och gå ut på gatorna och protestera mot lagförslaget som vill totalförbjuda abort. 

Och på social medier uppmanas omvärlden att visa sitt stöd för de polska kvinnorna under parollen #blackmonday, skriver Aftonbladet idag.

– Det var bara en generation sen svenska kvinnor åkte till Polen för att göra abort och möttes av solidaritet. Nu backar vi dem som de backade oss, säger Maria som också är på väg till demonstrationen.

I dag finns redan en sträng abortlagstiftning i Polen. Det som tillåts är abort vid våldtäkt, incest, om fostret har mycket allvarliga skador eller om det finns en fara för kvinnans liv. Men förslaget vill ha ett totalförbud.

– Och då riskerar kvinnor fem års fängelse för en abort. Vi borde ha rätt att bestämma över våra egna kroppar. Det är upprörande, säger Dominika.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".