Cyklister vid Slussen i Stockholm.
Cyklister vid Slussen i Stockholm. Foto: Erik Andersson/ Sveriges Radio

Cyklandet i Stockholm sätter rekord

Trafikplanerare: Staden hinner inte med
1:37 min

Det blev en toppnotering när Stockholms stad den här säsongen räknade antalet cyklister. Drygt 75 000 cyklister passerade mätpunkterna per dag – en ökning med 20 000 på fem år.

Pye Seaton är projektledare vid Stockholms stads trafikkontor och hon säger att cyklandet verkligen har ökat. De senaste siffrorna visar på "all time high" säger Pye Seaton, men det innebär även att det är tätt på cykelbanorna.

I en stad där allt fler ska röra sig mellan hem, skola och arbete, inser ett allt större antal att cykel är tidseffektivt.

Krister Isaksson är trafikplanerare och cykelexpert vid konsultföretaget Sweco.

– Fler och fler inser cykelns konkurrensfördelar och så accelererar det och nu är vi i ett läge där staden inte hinner med. För att ta tillvara cykelintresset behövs ett fungerande pendlingsnät som påminner om biltrafiken, säger Isaksson.

Stockholms stads ambition är också att ge mer utrymme till cyklister då det jämfört med bil är utrymmeseffektivt.

– Eftersom Stockholm växer så gäller det att göra omdisponeringar, säger Pye Seaton, projektledare trafikkontoret i Stockholms stad.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".