En pensionär vilar händerna på sin rullator när hon tittar på tv. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Fängelse för chef i hemtjänsthärva

Kammaråklagare: Vill skydda den välfärd som vi önskar
2:02 min

Södertälje tingsrätt meddelade i dag sin dom i en uppmärksammad hemtjänsthärva.  Den huvudåtalade, en 49-årig kvinna, döms till fängelse i 3 år och 4 månader. 

Rättegången inleddes i mars förra året och beskrivs som en av de största i sitt slag. Den huvudåtalade, en 49-årig kvinna som var vd på det aktuella hemtjänstbolaget, döms till sju års näringsförbud och till fängelse i 3 år och fyra månader.

Hon döms för en serie av grova bedrägerier gentemot Södertälje kommun och Arbetsförmedlingen som ägde rum under 2012 och 2013. Sammanlagt handlar det om bedrägerier på närmare sju miljoner kronor. 

Genom att överdriva personers behov av hemtjänst har kvinnan med hjälp av både brukare och anställda i bolaget kunnat lura till sig stora summor pengar av Södertälje kommun. Det har också getts felaktiga skattesubventioner för så kallade nystartsjobb. 

– Brott som sker mot det allmänna och som är finansierat av skattepengar anses vara systemhotande. Därför är sådana här utredningar väldigt viktiga för att visa och poängtera att man skyddar den välfärd som vi ändå önskar ska finnas i samhället, säger Kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson.

32 personer stod åtalade, och förutom den 49-åriga kvinnan, pekades ytterligare sex huvudmän ut som delaktiga i vad åklagaren menade var en planerad och organiserad brottslighet. Men tingsrätten valde att gå på en annan linje.

– Vårt åtal och vår process i tingsrätten har gått ut på att de har en gemensam brottsplan, men där har vi inte fått det hela vägen att tingsrätten uppfattar det så, säger Lindhoff Carleson.

Totalt dömdes i dag, onsdag, 24 personer, tre av dem till fängelse. Den 49-åriga kvinnan, samt ytterligare två personer, som döms till ett respektive två år. Övriga döms till villkorlig dom och dagsböter.

Skadeståndet till Södertälje kommun och Arbetsförmedlingen uppgår till 5,6 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".