Reza Madadi i fighten mot Norman Parke förra hösten, från filmen Mad Dog. Foto: Lucky Dogs.
1 av 6
Reza Madadi i fighten mot Norman Parke förra hösten, från filmen Mad Dog. Foto: Lucky Dogs.
Josette Bushell-Mingo och Adam Kouyaté i Medan vi lever. Foto: Njuta Films.
2 av 6
Josette Bushell-Mingo och Adam Kouyaté i Medan vi lever. Foto: Njuta Films.
På nattklubben i Cafe Society. Foto: Scanbox Entertainment.
3 av 6
På nattklubben i Cafe Society. Foto: Scanbox Entertainment.
Sennia Nanua i The girl with all the gifts. Foto: Nonstop Entertainment.
4 av 6
Sennia Nanua i The girl with all the gifts. Foto: Nonstop Entertainment.
Från filmen Storkarna. Foto: Fox Movies.
5 av 6
Från filmen Storkarna. Foto: Fox Movies.
Kristen Wiig och Zach Galifianakis i Masterminds. Foto: Nordisk Film.
6 av 6
Kristen Wiig och Zach Galifianakis i Masterminds. Foto: Nordisk Film.

Så bra är filmen om MMA-stjärnan Mad Dog

Här är Björn Janssons betyg på sex nya filmer
5:53 min

MMA-stjärnan Reza "Mad Dog" Madadi hade en framgångsrik karriär när han plötsligt åkte in i fängelset. Men han har lyckats ta sig tillbaka in i fighting-buren och resan visas nu för biobesökarna.

Förs en film som varit efterlyst av Filminstitutet -  en film om och med afrosvenskar. Medan vi lever handlar om Kandia som levt i Sverige halva still liv, men som nu vill tillbaka till Gambia.

Hennes son Ibbe vill inte följa med, han är på väg att slå igenom som hiphop-artist och musiken är allt för honom.

Josette Bushell-Mingo är säker i sin roll som Kandia, och som hennes son ser vi Adam Kanyama, som är hiphopartist. Medan vi lever är en film om rötter och känslan av rotlöshet. Stora frågor som ibland berättas med lite enkla scener, men skådespelet är bra och berättelsen aktuell. Mitt betyg blir en trea.

Mad Dog heter dokumentärfilmen om den showande och energiske MMA-stjärnan Reza "Mad Dog" Madadi, som efter sina framgångar inom sporten åkte dit för ett uppmärksammat rån i en märkesbutik i Stockholm. Efter en tid i fängelset kom han ut och gjorde comeback i buren. Under tiden fick han också en son.

Filmen känns som ett idolporträtt. Den tuffa MMA-sporten, där det går ut på att slå ner motståndaren eller få honom på rygg och ge upp, framställs som en sport för schyssta killar som ställer upp för varandra. Men vad som verkligen hände kring rånet och i fängelset inskränks till några bilder där han tränar i en skogsglänta. Tittaren får inga svar på varför han hamnat där.

Jag följer filmen intresserat, men saknar en hel del för att kunna kalla det en bra dokumentär. Trea i betyg blir det ändå till Mad Dog.

Veckans bästa film är Woody Allens nya, Cafe Society. Här får man ett 30-tal i Hollywood och New York, poolpartyn bland filmfolk, nattklubbar och jazz i New York, och några glimtar av gangstergrändernas uppgörelser.

Allt är berättat med lätthet och skön tajming. Historien är egentligen en bagatell, men en med mästerligt handlag. Scenerna från den judiska familjens kök i New York hör till filmens höjdpunkter, replikerna sitter som en tajt keps och det är en njutning att se Cafe Society.

En fyra i betyg av mig. Woody Allen får skådespelarna att lyfta.

The girl with all the gifts är en zombiefilm. Det handlar om Melanie som är tio år. Hon har drabbats av en sjukdom, en epidemi som drabbat en stor del av befolkningen, men har lärt sig prata och uppföra sig mänskligt trots att hon är smittad.

Tillsammans med andra barn är Melanie inspärrad av ett friskt forskarteam, som vill hitta ett vaccin och därför behöver de smittade barnens kroppar. Men en dag anfaller zombierna, och Melanie rymmer med några ett gäng andra friska personer, bland dem en lärarinna hon tycker om. De försöker ta sig till ett samhälle med friska människor. Och Melanie dödar djur under resan för att hålla hungern på människoblod borta.

The girl with all the gifts är spännande, men lite väl ologisk i mötet med zombierna. Det som fungerar ena stunden, fungerar inte den andra. Så mitt betyg blir bara en tvåa - på gränsen till trea.

Storkarna är veckans barnfilm. Den har ett hysteriskt tempo som försöker lappa över en frimärkstunn handling.

Storkarna har slutat leverera barn i den här animerade filmen. Ett internetföretag jobbar med försäljning och storkarna ska med snabba ryck flyga ut med varorna. Men så råkar bebis-produktionen komma igång igen, och då blir det kaos och konflikt mellan bossen som vill tjäna pengar och våra hjältar i filmen.

Allt det här berättas i ett pladdrande, utan tystnad och flaxande. Jag ger en tvåa i betyg. Skulle gett ännu lägre betyg om jag lät känslorna styra.

Masterminds är filmen du kan glömma den här veckan. Det är en sådan där amerikansk komedi som man sett alldeles för många av. Det är skämt om pruttar, konstiga peruker, snubblingar och klantighet i massor. Och då sägs det att historien bygger på det största väktarrånet i USA, som antagligen inte genomfördes av ett riktigt klantarsel. 

Mitt betyg blir en etta till Masterminds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".