Märsta station
1 av 3
Snart kan det bli kameraövervakning vid Märsta station. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Märsta station
2 av 3
Kamerorna ska öka tryggheten i stationsområdet. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges radio.
Thomas Mileborn
3 av 3
Enligt Thomas Mileborn är kamerorna effektiva för att förebygga brott. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges radio.

Märsta station kan få kameraövervakning

Thomas Mileborn: Stationen otryggast i kommunen
1:31 min

Sigtuna kommun har fått nej för traditionell kameraövervakning. Nu vill de sätta upp så kallade IR-kameror för att öka tryggheten kring Märsta station. 

– Märsta station är den plats som är otryggast i kommunen. Kommunen har vid två tillfällen sökt tillstånd för kameraövervakning hos länsstyrelsen och fått nej. Nu går vi vidare och tittar på kamerasystem som inte kräver tillstånd, säger Thomas Mileborn, säkerhetschef vid Sigtuna kommun.

Enligt Sigtuna kommuns undersökningar känner sig många invånare otrygga vid Märsta station på grund av fylla och bråk. Men med hjälp av IR-kameror hoppas man kunna ändra på det.

IR-kameror känner av värmestrålning och används främst av räddningstjänsten för att identifiera bränder. Kamerorna kan inte identifiera personer som filmas, vilket gör att de inte är tillståndspliktiga hos länsstyrelsen.

Med hjälp av kamerorna ska larmcentralen kunna se om något bråk eller liknande är på gång, och då meddela genom högtalarsystemet att polis och väktare är på väg.

Flera Sigtunabor som P4 Stockholm pratar med tycker att det vore bra med kameraövervakning på stationen.

Det kan hända massa saker här och det är bra om man har kameror för att ha koll.

– Jag tycker att det vore utmärkt, säger Ella Kitti.

Känner du dig otrygg här på stationen?

– Ja, särskilt på kvällarna.

Skulle du känna dig tryggare med kameraövervakning?

– Ja, det skulle jag, säger Ella Kitti.

En undersökning från Brottsförebyggande rådet visar att kameraövervakning i centrala Stockholm inte har minskat brottsligheten. Men enligt Thomas Mileborn är IR-kameror mer effektiva för att förebygga brott.

– Ja definitivt, för det här handlar om att avbryta en pågående brottslig gärning, mer än att i efterhand ta fram en film för att se vem som har gjort den brottsliga gärningen, säger Thomas Mileborn. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".