Gåvobössor vid insamlingen för Världens barn.
Nära en halv miljon kronor samlades in i årets Världens barn-kampanj. Foto: Mårten Eidevall / Sveriges Radio
Världens barn

Resultatet: Nära en halv miljon kronor till Världens barn

"Det sker väldigt många initiativ i Stockholm"
2:21 min

Nära en halv miljon hade lyssnarna bidragit med till Världens barn när summan räknades ihop i fredags kväll. Och Stockholmarnas egna initiativ för att stödja insamlingen blir fler och fler. 

Totalt drog P4 Stockholm tack vare er in 499 507 kronor. Resultatet är betydligt högre än förra årets 317 000 kronor och kampanjledare för Världens Barn, Evy Jonsson, är nöjd. 

– Vi kan faktiskt se att engagemanget ökar. Det beror nog på att vi har en så öppen insamling med stort fokus på barnen. Till exempel har vi börjat få med oss ungdomsorganisationer, säger hon.

I Stockholm verkar fler och fler vilja bidra till insamlingen. 

– Det är ju svårare att nå ut med det folkliga engagemanget i en stor stad men jag tycker att vi lyckas bättre och bättre. Det sker fler initiativ utanför de stora organisationerna, säger Ulli Söderpalm Löhr, regionsamordnare i Stockholms län. 

Finns det något speciell kommun som ni vill lyfta fram?

– Några som har ett väldigt välsmort maskineri bland frivilliga är till exempel Södertälje. De går varje år ut oförtröttligt med samma engagemang och samma förståelse för vilken nytta det här gör därute. I år träffades de och sålde äpplen och hade konserter för att samla in pengar. 

Sammanlagt i hela landet samlades det in 65 miljoner kronor. Och det är mycket tycker Evy Jonsson, kampanjledare. 

– Om man tänker på att bara 26 kronor kan ge vaccin till en människa så svindlar det ju med 65 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".