En av älghonorna på Skansen.
En av älghonorna på Skansen. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio

Så beter sig älgen – egentligen

Älgexperten: En sur älg går inte att ta miste på
1:54 min

Älgjakten startade i dag i länet. Men hur beter sig egentligen älgen? P4 Stockholms Björn Lindberg åkte till Skansen för att reda ut.

Älgjakten i Stockholms län började i dag tidigt på måndagsmorgonen. Hundägare och flanörer bör vara extra vaksamma i skogen de kommande veckorna.

Men hur beter sig älgen och vad är älgen för slags djur egentligen? P4 Stockholms reporter Björn Lindberg åkte till älghägnet på Skansen för att få svar.

Där träffade han Linda Törngren, chef för Djurvårdarenheten på Skansen. Älgens tydligaste drag, enligt henne, är att den är långsint – och bestämd.

– De är väldigt tydliga i sina signaler. Man fattar när de är sura, en sur älg går inte att ta miste på. Och sen är de väldigt långsinta. Har de fått för sig att de inte gillar någon är det svårt att charma de så att de ändrar sig, säger hon.

– Det kan vara vad som helst. En del gillar ljushåriga tjejer och en del får för sig något annat, lite som folk är tror jag.

Älgen är flyktdjur och springer alltid undan om den ser eller hör någon jagar dem, förklarar Linda Törngren. Men de varnar inte varandra.

– De är ganska ensamlevande, så de håller inte till i några stora flockar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".