Barn i mörker. Foto: Neon Zero/Creative Commons.
Ideell förening vill göra det enklare att anmäla oro för barn. Foto: Neon Zero.

Krångligt att göra orosanmälan nattetid

1:49 min

En ny undersökning visar att det är svårt att komma fram till socialjourerna i Stockholms län på nätterna. Det kan leda till att barn som far illa glöms bort och lever vidare i svåra familjeförhållanden.

Undersökningen från den ideella föreningen orosanmälan.se, visar att endast en av sex socialjourer i länet är bemannad på natten.

Ambulanssjuksköterskan Axel Moberg driver den ideella föreningen och ligger bakom undersökningen.

– Socialtjänsten gör ett så viktigt arbete och det är så viktigt för så många barn. Det ska vara öppet dygnet runt. Vi behöver sjukvården dygnet runt, vi behöver polisen. Barnen behöver socialtjänsten, säger Axel Moberg.

Tillsammans med en kollega har Axel Moberg ringt till socialjourerna på natten för att se hur svårt eller lätt det är att få kontakt. Hans inspelningar från testerna visar att endast en av sex jourer i länet är bemannad, Stockholmsjouren.

De övriga jourerna har telefonsvarare som hänvisar till 112 eller till polisens växelnummer 114 14. Väl där kan det vara svårt att få kontakt med något stationsbefäl som kan koppla till en sovande socialsekreterare som har jour under natten, visar undersökningen.

Något som Axel Moberg är kritisk till. Det måste kunna gå snabbare, annars riskerar många orosanmälningar falla bort.

– Hade jag, som arbetar som ambulanssjuksköterska, jobbat under natten ute på golvet så hade jag ju lagt ned efter första försöket, säger han.

Men om man ringer socialtjänsten klockan fyra på natten och det är stängt och man inte får tag i någon, varför inte vänta tills de öppnar?

– Jag tror att problemet är det här: Om jag jobbar ett nattpass och ska skriva en orosanmälan, och det är för svårt och krångligt att göra det, då ökar sannolikheten att jag säger "Vet du vad? Jag hinner inte med det här!".

Den ideella föreningen vill göra det enklare och snabbare för alla att kunna anmäla oro för ett barn som far illa. Axel Mobergs tidigare undersökningar visar bland annat att det är svårt att få kontakt med socialtjänsterna i en hel del kommuner – även dagtid.

Dessutom visar det sig att hanteringen av orosanmälningar skiljer sig åt mellan kommunerna, vilket enligt Moberg är problematiskt.

Fakta: Orosanmälan

I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL). Anmälan kan göras av exempelvis en granne, släkting eller vän till den anmälan gäller.

Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga ska genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet misstänker att ett barn far illa. Anmälningsskyldigheten gäller till exempel hälso- och sjukvården, tandvården, förskolan, skolan, socialtjänsten och kriminalvården.

Det finns inga formella krav på anmälan, men om du är anmälningsskyldig bör du göra anmälan skriftligt. Anmälan ska i regel göras till socialtjänsten i den kommun där barnet bor.

Källa: Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista