Foto: Per Larsson och Erik Mårtensson/TT.
Twittrade och mejlade under falskt namn. Foto: Per Larsson och Erik Mårtensson/TT.

Centerpartist avgår – fejkade sin identitet

Centern i Vallentuna: Förtroendet kan inte repareras
1:34 min

I minst sju år har centerpartistiska politikern Mattias Andersson i Vallentuna använt ett påhittat namn vid kontakt med andra politiker och med förvaltningar, avslöjar tidningen Vallentuna Nyheter.

Mattias Andersson (C) har flera kommunala förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande för kulturnämnden i Vallentuna och som ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Efter avslöjandet om att han gått under falskt namn, bland annat som Sabina Wallenstam, i både mejl och sociala medier avgick han under onsdagen från samtliga politiska uppdrag.

Sofia Segergren som är gruppledare för Centerpartiet i Vallentuna, kommenterar så här:

– Vi tycker det är ett omdömeslöst sätt att hantera demokratin och demokratiska processer när man har ett kommunalt uppdrag.

Enligt Sofia Segergren har diskussioner förts under helgen med Mattias Andersson och under måndagen klarnade vidden av det hela för Centergruppen.

– Vi tycker att han behöver avsäga sig sina kommunala uppdrag eftersom förtroendet är skadat och inte kan repareras och han har kommit fram till samma slutsats själv och begärt att få avsäga sig sina kommunala uppdrag, säger Sofia Segergren.

I ett mejl till P4 Stockholm kommenterar Mattias Andersson avgången:

"Mitt okonventionella sätt för att få fart på vissa frågor som är viktiga för Brottbybygden och Kårstabygden, allt från tömning av papperskorgar i kommunala grönområden till byggnation av gång- och cykelvägar och ombyggnation av Össeby IP, är självklart inte okej. Bakgrunden är att jag blivit bemött med "Vad har du med detta att göra, du sitter inte i den nämnden". Jag är en eldsjäl som vill leverera resultat, inte en viljelös nickedocka som gör allt 'by the book' och som inget ser, inget hör och inget gör. Vill be uppriktigt om ursäkt till de duktiga förtroendevalda och tjänstemän vars förtroende jag svikit."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".