Tidskapseln med hälsningar till framtiden.
Tidskapseln med hälsningar till framtiden. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Vykort till framtiden grävs ner i tidskapsel i Alby

1:43 min

I samband med bygget av det nya kvarteret Tingstorget i Alby har Botkyrkaborna varit med och skrivit över 1 000 vykort som läggs ner i en tidskapsel vid torget– ett nytt Guinness-rekord.

På torsdagseftermiddagen tas det första spadtaget i det som ska bli kvarteret Tingstorget i Alby, där 670 bostadsrätter ska uppföras.

I samband med spadtaget grävs en tidskapsel med över 1 000 vykort skrivna av Botkyrkabor ner på platsen.

– Vi har stått på gator och torg i norra Botkyrka, framför allt Alby, och samlat in vykorten och även gått i skolor, säger fastighetsbolaget Titanias vd Einar Jansson, som står bakom bygget och vykortsinsamlingen.

Ett av målen har varit att slå Guinness världsrekord i antal personer som skrivit en hälsning – ett rekord som är slaget.

– Det har gått bra, vi har slagit rekordet. Senaste räkningen hade vi 1 130 vykort som kommer att läggas ner i tidskapseln. 

Vad har man skrivit på vykorten?

– Det är väldigt olika. Vissa skriver att de älskar sitt Alby men att det ständigt förändras och att det ska bli roligt se hur det ser ut år 2066. Och någon har undrat om Donald Trump skulle bli president, säger Einar Jansson.

Tidskapseln grävs upp eller plockas upp först om 50 år.

– Det gör vi för att det finns det finns en möjlighet att folk som var med i dag lever då. Hade vi lagt den 100 år fram i tiden hade ingen av av de människor som är med i dag levt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista