Glasobelisken på Sergels torg ska tvättas ren

1:17 min

Landmärket på Sergels torg, glasobelisken, ska totalrenoveras. Hela 60 000 glasprismor ska plockas ned och tvättas 

Efter 50 år ska glasobelisken på Sergels torg få ett ansiktslyft. På torsdagen togs de första glasprismorna ner från den 37,5 meter höga skulpturen, signerad Edvin Öhrström med det fullödiga namnet Kristallvertikalaccent.

Samtliga kassetter med totalt 60 000 glasprismor plockas ned och tvättas rena från smuts och kalkavlagringar. Trafikverket passar på att göra renoveringen samtidigt som andra byggprojekt pågår vid Sergels torg.

– Vi passar på att göra en helrenovering, som blir svårare att göra när spårvägen kommer, säger Trafikverkets projektledare Anders Hellström och fortsätter:

– Den tvättades senast 1997 så det är ett bra tag sedan.

Renoveringen beräknas att pågå i ett år. Ny modern belysning med led-lampor kommer att monteras vilket ger möjlighet att färgsätta skulpturen på olika vis.

– Det innebär förbättringar och förenklar för oss när vi ska ljussätta pinnen. Tidigare har man lagt på filter manuellt inifrån, nu kan det skötas elektroniskt, säger Anders Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista