Kvinna i gångtunnel.
Kvinnan på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: Hasse Holmberg / TT

Socialchefen: Vi tar det på största allvar

Socialchefen: De kriminella handlingarna är grövre än tidigare
2:03 min

Socialtjänsten i Upplands Väsby tar oron om ungdomar som misstänks för grova brott i området, på största allvar.

Polisen misstänker att det är samma ungdomsgäng som ligger bakom en rad grova brott i Upplands Väsby den senaste tiden.

Enligt polisen är det samma ungdomar som ligger bakom skadegörelse och rån mot butiker, men också flera fall av grov misshandel och personrån – och vid ett par tillfällen har de gett sig på pensionärer.

Vissa av ungdomarna i gruppen är under 15 år och därmed inte straffmyndiga. Där får socialtjänsten gripa in och agera.

– Vi tar den här oron på största allvar, det här är väldigt tråkiga händelser. Tack och lov har vi ett bra samarbete med polisen och vi har många medarbetare som känner till situationer och ungdomar, säger Barbro Johansson, socialchef i Upplands Väsby.

När socialtjänsten griper in kartlägger de ungdomarnas vardag och letar efter individuella lösningar, ofta tillsammans med ungdomens föräldrar eller vårdnadshavare.

Ingen förälder vill att ens barn ska misslyckas i samhället.

Vissa ungdomar behöver en kontaktperson, i andra fall kanske personen inte kan bo kvar i hemmet eller i området, berättar Barbro Johansson som uppmanar fler att göra orosanmälningar om de ser eller märker något som inte stämmer.

– Vi har fler ungdomar nu än vad vi brukar ha, som vi arbetar intensivt med. Det som är annorlunda är att de kriminella handlingarna är grövre än vad vi har sett tidigare.

Har ni tillräckliga resurser för att ta tag i det här?

– Ja jag tycker att vi har det, vi har många olika personalkategorier. Vi har personer som jobbat här länge som kan följa upp olika händelser. Vi har gott om kompetens på det området och medarbetare som har kompetens om metoder som ger effekt och inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".