33-åring dömd till livstids för mord i Hallunda

En 33-årig man dömdes idag av Svea hovrätt till livstids fängelse för mord på en 41-åring i Botkyrka för snart fyra år sedan. 33-åringen var på väg att frias av hovrätten men sedan erkände han mordet för en vårdare på häktet.

Det var i augusti 2001 som 33-åringen sköt 41-åringen till döds med fem skott i Hallunda, Botkyrka kommun. Det anser Svea hovrätt vara ställt utom allt tvivel.

Tingsrätten dömde 33-åringen till livstids fängelse för mordet. Domen överklagades till hovrätten och efter rättegången beslöt hovrätten att släppa mannen på fri fot i avvaktan på dom, ett tecken på att mannen skulle bli friad. Men dagen innan hovrätten skulle meddela sin dom så begärde åklagaren att rättegången skulle fortsätta. Skälet var att 33-åringen erkänt mordet för en vårdare på häktet i Huddinge.

Vårdaren hade samtalet med 33-åringen när de var påväg till mannens rum efter det att mannen träffat sin advokat. Vårdaren skrev ner samtalet och utskrifterna låg till grund vid den fortsatta rättegången.

-Gjort är gjort och kan inte göras ogjort hur mycket man än vill. Det spelar ingen roll att jag ångrar mig som fan nu eller att det faktiskt inte var meningen att han skulle dö för jag sköt han ju, ska mannen ha sagt till väktaren.

Enligt hovrättens dom ska mannen också ha sagt att det var meningen att han bara skulle trycka av en gång men att det blev fel på vapnet så den gav automateld.

Svea Hovrätt fäster stor vikt vid uppgifterna och tillsammans med övrig utredning anser hovrätten att 33-årig skyldig och dömer mannen till livstids fängelse.

Mannen hävdar att det rör sig om ett missförstånd. Han uppger att han vid tillfället för samtalet var i dålig psykisk kondition och utsatt för påtryckningar både från förhörsledare och sin advokat om att erkänna vådaskott.