Berit Grundström
1 av 2
Berit Grundström, boende på Gustavsgården. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio
Värmdö kommun vill sälja Gustavsgården.
2 av 2
Värmdö kommun vill sälja Gustavsgården. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio

Äldre protesterar: Sälj inte vårt äldreboende

Berit Grundström samlar namnunderskrifter
1:31 min

Värmdö kommun vill privatisera äldreboendet Gustavsgården på grund av ekonomiska problem. Berit Grundström har organiserat en demonstration mot försäljningen.

I fjol hade vård-och omsorgsnämnden ett underskott på 40 miljoner kronor. Nu finnas alltså planer på att sälja äldreboendet Gustavsgården.

– När vi hörde om planerna att det skulle privatiseras blev vi väldigt upprörda. Det här måste vi protestera mot på något sätt. Det kan vi inte gå med på, vi vill att det ska vara kvar, säger Berit Grundström, boende på Gustavsgården.

Vad är ni rädda för ska bli dåligt?

– Det är risk att de säger att här måste vi dra in på något för att det ska gå ihop. Och det som kostar mest är personal, och det är ju katastrofalt för de boende, säger Berit Grundström.

Berit startade därför ett Facebookevent och satte upp affischer för en motdemonstration som ska hållas utanför kommunhuset.

– Vi har en namninsamling också, vi har inte räknat ihop namnen fullständigt än. Men det närmar sig 1 000, säger Berit Grundström. 

Orsaken till underskottet är bland annat att man har tagit in vikarier och köp av externa bemanningstjänster på äldreboendet.

– Det är hög sjukfrånvaro, vad det beror på kan jag inte svara på för det vet jag inte. Det här har vi haft under luppen tidigare, och försökt rätta till men inte helt lyckats, säger Jan Dolk (KD), ordförande för vård-och omsorgsnämnden.

Boende är rädda för att det ska bli sämre med en privatisering, vad säger du om det?
– Det kommer att vara kvalitetsinriktat och självklart förstår jag att folk är oroliga. För det är man alltid inför varje ny förändring, säger Jan Dolk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".