Sylvia Ljungdahl
Sylvia Ljungdahl vill att seniorerna i Tyresö skall få ett eget aktivitetshus. Foto: Anders Hildemar Ohlsson / Sveriges Radio

Sylvia kämpar för ett seniorhus i Tyresö

"Vi vill arbeta mot ensamhet och sjukdom"
2:45 min

De äldre i Tyresö har ingenstans att ta vägen, ingenstans att träffas, ingenstans att röra på sig. Det menar Sylvia Ljungdahl som nu uppropar för ett seniorhus.

Hon och flera äldre från Pensionärernas riksorganisation, PRO, i Tyresö kräver att kommunen ordnar träffpunkter där de kan ses och röra sig fysiskt.

– Vi vill ha ett eget hus för socialt umgänge och för att få möjlighet att röra på oss, säger Sylvia Ljungdahl.

Hon jämför med andra kommuner, däribland Haninge, som enligt Sylvia Ljungdahl har sju träffpunkter för pensionärer. Tyresö har ingen.

– I Haninge vet jag att man har sju träffpunkter i olika kommundelar.

Finns det inte möjlighet att träffas på föreningsgårdar?
– Jo, vi träffas på föreningsgården men våra pengar räcker knappt till den hyra som vi måste betala, säger Sylvia Ljungdahl.

En av PRO:s medlemmar skrev till socialnämnden i Tyresö för att påpeka lokalbristen och ska ha fått till svar att kommunen uppfört flera utegym för att bejaka att fler äldre rör på sig.

Det var ett svar som PRO inte nöjde sig med. Som en reaktion på svaret kommer flera av de äldre att samlas vid ett av kommunens utegym den 31 oktober för att "påvisa behovet av lokaler".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".