Golden Sands apotek i Sätra
Golden Sands apotek i Sätra som tvingas stänga. Foto: Jessica Gow/TT

Läkemedelsverket stoppar fyra apotek

Risker med patientsäkerheten
1:03 min

Läkemedelsverket har dragit in tillstånden för fyra apotek i länet. Det gäller kedjan Golden Sands Medicals apotek i Skärholmen, Rågsved och Sätra i södra Stockholm samt i Hovsjö i Södertälje.

Annika Babra på Läkemedelsverket säger till TT att apoteken har ett arbetssätt som inte uppfyller gällande krav.

– Vi fattar det här beslutet på grund av patientsäkerhetsrisker, säger Annika Babra, Läkemedelsverkets enhetschef för apotek och receptfri handel, till TT.

Läkemedelsverket fick in en anmälan om apoteken i början på sommaren vilket ledde till en inspektion och tillsynsärendet har pågått sedan i juni.

Vilka brister som funnits på apoteken går inte att utläsa av Läkemedelsverkets beslut eftersom myndigheten i nuläget valt att sekretessbelägga alla detaljer i ärendet.

Om man är kund hos något av de stoppade apoteken och känner oro över de läkemedel som man hämtat ut uppmanar Läkemedelsverket att man kontaktar närmaste annat apotek för att få svar på frågor.

De fyra apotekens tillstånd dras in från och med torsdag. Det är första gången sedan apoteksmarknaden avreglerades som en apotekskedja fått tillståndet indraget.

Vi söker ansvariga för apoteken för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".