Amelia Adamo
Amelia Adamo. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio

Mamman fick Amelia Adamo att höja rösten för äldrevården

Adamo om sin mamma: "Det var gräsligt, hon levde inget värdigt liv"
3:35 min

Vad händer om ens föräldrar inte längre kan klara sig själva? Det här började journalisten Amelia Adamo fundera på när hon blev tvungen att ta hand om sin egen mamma. Nu vill Stefan Löfven ha hennes råd om äldrevården.

– Man tror ju att man kommer bli omhändertagen när man blir gammal, men gör man djupdyk i verkligheten så inser man att det inte riktigt är så, säger Amelia Adamo. 

När hennes egen mamma blev äldre förändrades livet också för Amelia Adamo själv. Mamma Elda bodde fortfarande hemma och Amelia fick ta ansvar för att hon skulle må bra. 

– Jag ställde in tjänsteresor för att ta hand om henne. Ringde hemtjänst och bråkade med bistådsbedömare. Det höll på i flera år. 

Det är ofta döttrarna som ligger vakna på nätterna och tänker på sina föräldrar.

Det dröjde länge innan Amelia Adamos mamma fick chansen att komma till ett äldreboende. Men när den dök upp tog dottern ett eget beslut att tvinga sin mamma att flytta dit. 

– Äntligen kom den underbara dagen när hon hade ramlat tillräckligt många gånger för att bli nästan lika dyr som en plats på ett boende. Jag förstår att det belastar kommunernas budget och att de vill hålla dem hemma. Men det är ju inte så bra.

– Jag tvingade ju in henne på det här boendet. Om inte du flyttar in här så kommer jag inte på besök, sa jag.

Hur kändes det?
– Det var gräsligt. Men jag kände att hon var i en situation där hon inte kunde ta hand om sig själv. Hon levde inget värdigt liv. 

Sedan Amelia Adamo i somras skrev en debattartikel där hon krävde en bättre äldrevård har svallvågorna nått ända till Rosenbad. Hon har träffat statsminister Stefan Löfven (S) och diskuterat frågan men vill vara tydlig med att hon själv inte sitter på några lösningar. 

– I dag hänger det för mycket på de anhöriga. Jag vill inte säga att det är en kvinnofälla men det är ofta döttrarna som ligger vakna på nätterna och tänker på sina föräldrar i dag.

– Det är en komplicerad fråga som närmar sig med stormsteg, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".