Andreas Mattsson.
Andreas Mattsson. Foto: Mikael Olsson/pressbild

En popmästare är tillbaka

"Letar efter sånt jag inte hört förut"
9:36 min

Andreas Mattsson gjorde indiepopen stor i Sverige med Popsicle i början av 1990-talet. Sedan dess har han snickrat pop i alla möjliga genrer och sammanhang – både till sig själv och andra. Nu släpper Andreas sin första soloplatta på svenska och gästar här Musikplats Stockholm för intervju.

För 25 år sedan var Andreas Mattsson med och skapade den stora svenska indiepopvågen. Med sitt band Popsicle fick han ett rejält genombrott som senare ledde till pris på grammisgalan.

Andreas Mattsson har efter Popsicle figurerat i många olika musiksammanhang. Framgångar med bandet Sweet Chariots, som han bildade med Atomic Swings Niclas Frisk, har varvats med soloplattor och låtskrivarjobb till andra artister som Carola och Peter Jöback.

Det har även blivit en del produktioner till TV. 2012 gjorde han musiken till Jonas Gardells serie Torka Aldrig Tårar Utan Handskar.

Nu är Andreas Mattsson tillbaka med nya låtar som soloartist. Albumet som heter Solnedgången är hans första på svenska och det har mottagits med flera kritikerhyllningar.

I Musikplats Stockholm den 4 november gör han några av de nya låtarna live. Det är fritt inträde till den direktsända spelningen som äger rum i Radiohuset, läs mer i vår Konsertkalender

Mer om Musikplats Stockholm här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".