Sofia Ghiasi kör tjejer helgnätter i Stockholm.
Sofia Ghiasi. Foto: Privat/Creative Commons.
P5 STHLM

Sofia kör tjejer hem i Stockholmsnatten

"Två tjejer i en bil känns mer tryggt"
2:16 min

Sofia Ghiasi, 20, ägnar sina helgnätter åt att skjutsa hem unga kvinnor som tycker att det känns otryggt att åka kollektivt eller med vanlig taxi.

 – Jag har kompisar som blivit ofredade när de åkt kommunalt. Två tjejer i en bil känns mer tryggt, säger stockholmaren Sofia Ghiasi, 20 år.

Det började med att Sofia skjutsade hem kompisar. Men för en månad sedan gjorde hon inlägg i Facebook-grupperna StreetGäris, Honey and the bees och Pink Room, och frågade andra tjejer om de ville åka med henne.

– Varför inte tänkte jag. Alla har inte tjejkompisar som är nyktra och kan skjutsa dem, säger Sofia.

Sofia har själv varit med om att bli uppringd av en taxichaufför som ville "kolla läget" flera dagar efter körningen.

– Det var obehagligt. Och jag känner tjejer som varit med om betydligt värre och blivit tafsade på i bilen, säger Sofia.

Liknande grupper för samåkning bland tjejer finns bland annat i Västervik, Linköping och Norrköping, rapporterar P3 Nyheter. Själv kör Sofia helger mellan cirka klockan 21–06.

– Jag gör det här för att hjälpa till. Det enda jag får är bensinpengar. Sen om någon vänlig själ vill ge mig en energidryck så tackar jag inte nej, säger hon.

När det gäller taxiförare som gör sexuella närmanden menar Svenska Taxiförbundet att det är viktigt att polisanmäla så att problemen kommer upp till ytan. Och via appar går det också ofta att betygsätta körningen.

– Får en förare dåligt betyg av flera personer kommer företaget att ifrågasätta hen. Inget taxiföretag vill ha en förare som missköter sig på det sättet, menar Claudio Skubla, förbundsdirektör.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".