Sex fall av ovanlig salmonella-smitta i Stockholms län

Sex fall av en mycket ovanlig form av salmonella har upptäckts i Stockholms län. I åtminstone ett av fallen kan smittan spåras till en opastöriserad getost som har sålts i en saluhall i Stockholm.

Sen 1990 har bara tre fall av denna salmonellatyp, Salmonella Stourbridge, upptäckts i Sverige, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet, till Radio Stockholm.

De sex aktuella fallen upptäcktes i Stockholms län i maj och början av juni. I ett fall har smittan direkt kunnat spåras till en getost som köpts på en saluhall i centrala Stockholm. Vid samma tid har ett antal salmonella-fall rapporterats i Schweiz och Frankrike. Det mesta tyder nu på att smittkällan är getost från Franska Pyrenéerna. De franska myndigheterna utreder nu saken. I Sverige har den misstänkta getosten tills vidare plockats bort från marknaden.

Den ovanliga och agressiva salmonellavarianten orsakar magsjuka, men det finns ingen anledning till oro, säger Marika Hjertqvist på Smittskyddsinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".