Dramaten
Dramaten.

Nedskärningar väntas på Dramaten

"Vi ser över hur vi jobbar helt enkelt"
1:14 min

Dramaten dras med ekonomiska bekymmer och kan behöva säga upp delar av sin personal.

Vid ett informationsmöte som teaterns ledning kallat till meddelade teaterchefen Eirik Stubø att förhandlingar kommer att inledas med fackföreningen Teaterförbundet kommande vecka, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Dramatens pressansvariga Mimmi Fristorp säger till Kulturnytt att det ännu inte är klart hur organisationen kommer att förändras.

– Vi har ett statligt anslag som inte växer i den takt som kostnaderna ökar och det innebär att vi måste jobba effektivare och på andra sätt, säger hon och fortsätter:

– Vi ser över hur vi jobbar helt enkelt, och det är inget självändamål att vi ska bli färre. Vi pratar om att vi kommer att behöva effektivisera en kostnad som motsvarar 20 årsverken, det betyder inte att 20 tjänster kommer plockas bort eller att 20 personer sägs upp.

Kommer några anställda att sägas upp?

– Det kan inte uteslutas men det har inte inletts några förhandlingar med facket än så det är ingenting som vi kan uttala oss om just nu.

Så då kan ni inte heller säga något om vilket antal det rör sig om eller varifrån?

– Nej precis. Vad jag förstår har alla avdelningar på teatern fått i uppdrag att se över sina respektive avdelningar, vad man gör, hur man jobbar och hur man kan jobba på ett annat sätt, så att vi kan spela mer, erbjuda vår publik mer och klara oss bättre utifrån våra förutsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".