Flera hundra personer protesterar mot hårdare asylregler
Manifestationen på Sergels torg. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio

Manifestation mot hårdare asylregler

I Stockholm har hundratals personer samlats för att, bland annat, kritisera återtagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan.

Demonstranterna är emot de hårdare asylreglerna.

Ett 100-tal personer samlades under lördagen vid Tumba station för att sedan gå till fots mot Sergels torg, där manifestationen hölls.

– Det är säkert 500 personer som har kommit till demonstrationen, säger Sveriges Radios reporter Emma Kirkhoff, som är på plats.

Arrangören, ett nätverk som kallar sig #vi står inte ut, uppger också att demonstrationer ska hållas på 14 andra orter i olika delar av landet under lördagen.

Särskilt kritiserar nätverket det nya återtagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan. Avtalet skrevs under i början av oktober och gör det möjligt att tvångsutvisa afghaner som inte får asyl och vägrar lämna Sverige.

– Demonstrationen handlar om utvisningar till Afghanistan och man demonstrerar också mot avtalet som Sverige skrivit med Afghanistan, säger Emma Kirkhoff.  

Nätverket skriver i ett pressmeddelande att det kräver att Sverige "återgår till att följa barnkonventionen", "slutar tvinga barn i asylprocessen att bevisa sin ålder för att få skydd", "stoppar inhumana tvångsavvisningar", "inför humana asyllagar" och "bara skriver återvändandeavtal med säkra mottagarländer".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".