Ida Wahlström, Futebol da forca
1 av 2
Ida Wahlström från Futebol da forca. Foto: Sveriges Radio.
Fotboll konstgräs
2 av 2
En fotboll. Arkivbild. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Fotbollstränare utbildas – ska bli mindre macho

Ida Wahlström, Sverigechef: Man ska vara stor, stark och tuff
3:12 min

En pojklagsmatch urartade på söndagen och en förälder fick föras till sjukhus med brutet ben. Föreningen Futebol da forca vill att tränarna blir medvetna om vilka normer de sprider på planen.

– Det finns en väldigt snäv idealbild av hur killar och män ska vara på fotbollsplanen. Man ska vara stor, stark, tuff och inte visa känslor, säger Ida Wahlström som är Sverigechef för Futebol da forca.

Föreningen, som först och främst arbetar med att stärka kvinnors och tjejers ställning och självförtroende inom idrotten, drar nu också igång en utbildning för pojktränare.

– Tränaren och ledaren på fotbollsplanen kan bryta problematiska normer genom samtal och genom övningar med unga killar.

Vad är det de kan få höra på en fotbollsplan?

– Ja, men någon som är väldigt typiskt inom kill- och herrfotboll är att man slänger sig med ord som "bög" som skällsord. Det skickar en väldigt tydlig signal om att det inte är okej att vara homosexuell till exempel. 

På söndagen urartade en pojklagsmatch i Åkersberga när tränaren till en av lagen hamnade i bråk med domaren. Händelsen eskalerade med skallningar, knytnävsslag och en förälder fick föras till sjukhus med en brutet ben.

– Naturligtvis tänker jag på vilka tankar som kommer hos de unga killar som står och ser på när detta händer. Det visar på ytterligare en problematisk norm – att det är acceptabelt för män att uttrycka sin ilska och aggression genom fysiskt våld, säger Ida Wahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".