Hyresgäster i Husby i protest mot Carnegie.
Hyresgäster i Husby i protest mot Carnegie. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Hyresvärd tillbakavisar kritiken

Hyresgästen Horia: Efter ett tag var allt förstört
1:12 min

Närmare 400 personer i Husby protesterar mot det privata fastighetsbolaget.

P4 Stockholm har träffat Horia och Amin Bayouni, två av de nära 400 personer som skrivit under protestlistan mot det privata fastighetsbolaget D.Carnegies underhåll.

– Det känns som att vi bara blir utnyttjade, och företaget kommer och tjänar pengar på oss, säger Amin Bayouni.

Kritiken handlar bland annat om undermåligt underhåll av lägenheterna. Men företagets vd, Ulf Nilsson, tillbakavisar kritiken.

– Alla kan göra felanmälningar vid vårt lokalkontor, de säger att de inte märkt av någon anstormning av folk som har synpunkter. Jag vet inte hur den här listan uppkommit. 

Ska ni göra någonting för att möta kritiken? 
– Vi måste naturligtvis lyssna på de som klagar och se om det finns något systemfel, säger Nilsson. 

Protesterna mot D.Carnegie gäller också de hyreshöjningar som skett efter utförda renoveringar. den fakta om att hyran höjs med mer än det dubbla efter en renovering. 

– Efter renovering så har vi cirka 40 procents hyreshöjning, vilket är vad allmännyttan också brukar ta ut, säger Ulf Nilsson. 

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm, tycker att problemet ligger i att hyresrätter i dag får ses som en spekulationsvara. Han vill se att kommuner binder fast privata fastighetsbolag med avtal.

– Jag tycker att det blir mera hållbart, det blir mer förutsättning att man tar ansvar för det bestånd som man tar över, säger han.

Fastighetsbolaget D.Carnegie är den åttonde ägaren efter att kommunala Svenska bostäder avyttrade de drygt 1 500 lägenheterna i Husby på 1990-talet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".