Människor som smugglas i en bil
Foto: Bruce Cotler/TT

Rättegång om organiserad människosmuggling

"De har organiserat bilarna, de har organiserat betalningen"
1:34 min

I dag inleddes förhandlingar vid Södertörns tingsrätt i ett omfattande mål om grov människosmuggling. Tre män är åtalade misstänkta för att ha organiserat verksamheten och mot betalning ha erbjudit flyktingar transport till Skandinavien.

Över 180 personer ska ha betalat för resorna som utgick från centrala Milano berättar kammaråklagare Isabelle Bjursten.

– Som jag förstår det så har det varit så att man har gått runt i flyktingläger som ligger i närheten till tågstationen i Milano och hört sig för om det har funnits folk som har varit intresserade av att betala för transporter upp till Sverige eller Skandinavien.

För 6000 till 7000 kronor ska smugglarna ha erbjudit syriska flyktingar att ta dem till Skandinavien. För barn ska resan ha varit gratis. De tre män som åtalas vid Södertörns tingsrätt misstänks för att ha organiserat verksamheten från Sverige. I en lokal utanför Stockholm som de kallat för kontoret menar kammaråklagare Isabelle Bjursten att de bedrivit en närmast affärsmässig smugglingsverksamhet.

– De har organiserat bilarna, de har organiserat betalningen och också då organiserat chaufförerna och sett till att personer kommer till bilarna och dom färdas i bilarna. Man har bedrivit det som en affärsverksamhet helt enkelt.

Misstankarna mot männen väcktes under hösten 2014 när polisen började få in rapporter om svenskregistrerade bilar som användes vid människosmuggling. Åtalet omfattar minst 15 tillfällen där över 180 personer ska ha betalat för resorna - som enligt åklagaren ska ha gått i skytteltrafik mellan norra Italien och Skandinavien.

Men advokat Johan Åkermark som företräder den misstänkta så kallade huvudmannen är kritisk till bevisningen:

– Vi menar ju att den bevisning som finns varken kan bevisa att han har deltagit i någon människosmuggling och framförallt att han inte har varit någon sorts chef som åklagaren påstår.

Samtliga av de åtalade nekar till brott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".