Kennedy Bakircioglu i Hammarbys match mot Östersund. Foto: Maja Suslin/TT
Kennedy Bakircioglu i Hammarbys match mot Östersund. Foto: Maja Suslin/TT

Fotbollsförbund i öppet brev: "Det räcker nu"

Skrev öppet brev efter cupskandalen
1:08 min

Efter skandalen under en cupmatch i helgen ryter nu länets fotbollsförbund ifrån. Även Hammarbys lagkapten Kennedy Bakircioglu reagerar.

I tumultet som uppstod efter ungdomsmatchen bröt en förälder benet. Hammarby har polisanmält det våld som ledaren har utsatts för och domaren har sagt att han ska polisanmäla ledaren och föräldern som bröt benet. 

I ett öppet brev, som publicerats av DN, skriver Hammarbys lagkapten Kennedy Bakircioglu:

"Det är inget bra beslut att en ledare går in och bråkar med en domare så att det blir tumult, sånt får man inte hålla på med som ledare för ett lag, framför allt inte när det handlar om ungdomar. Att dessutom Hammarby är inblandat är inte bra, klubben står inte bakom det på något sätt, det tillhör inte fotbollen".

Hammarby-ikonen skriver att vuxna ska vara förebilder för barnen, att A-lagsspelare ska vara förebilder för de unga i klubben och att han vill att hans fyraårige son Leo, som spelar i ett knattelag i Hammarby, ska kunna känna sig trygg i samband med fotbollsmatcher både på och utanför planen.

Även Stockholms fotbollsförbund skriver ett öppet brev med rubriken "Det räcker nu". I brevet riktar sig förbundet till föräldrar, ledare och tränare. De skriver: 

Ni är ungdomsfotbollens i särklass största tillgång. Ni gör ett fantastiskt jobb i stöttandet av era ungdomar och hela idrottsrörelsen. Se till att ni fortsätter vara det, och bara det – inget annat!

Enligt förbundet har ett tiotal grova fall där spelare gjort upp sinsemellan eller där domare blivit hotade, knuffade eller slagna inträffat under säsongen. Nästan uteslutande har händelserna inträffat i seniorfotbollen och de äldre juniorserierna.

Efter helgens skandal så har den arrangerande klubben Åkersberga FC haft styrelsemöte för att diskutera händelsen. I den konflikt som nu finns med polisanmälan från båda parter ska Åkersberga hjälpa domaren, som tillhör Åkersberga.

Per Hertzberg, styrelseledamot i föreningen, säger att båda parter har ett ansvar eftersom ingen försökte lugna ner situationen.

– Lagledaren har ju blivit väldigt arg på domaren, domaren har blivit väldigt arg i lagledaren. Det är så pinsamt. 

Var det någon som försökte coola ner situationen?
– Det kan jag inte påstå, säger Hertzberg. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".