Ordningsvakter brottar ner 17-åringen.
Ordningsvakter brottar ner 17-åringen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Döms till samhällstjänst efter målvaktsattacken

"Han slog ner närmaste spelaren"
2:42 min

Den 17-årige pojke från Södertälje som erkänt att han överfallit Östersunds målvakt har nu fått sin dom.

Han döms för misshandel och grovt falskt larm till 90 timmars ungdomstjänst.

Det var den 14 augusti som den 17-årige pojken, i slutet av den allsvenska matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund, plötsligt lämnade läktaren och satte efter gästernas målvakt. 17-åringen brottade ned målvakten, slog mot hans huvud och tog strypgrepp som enligt åtalet orsakade både smärta och en svullnad i ansiktet på Aly Keita.

Östersunds målvakt blev liggande kvar på Stadsparksvallens gräsmatta medan 17-åringen omhändertogs av ordningsvakter.

Enligt pojkens egna uppgifter hade han spelat på ett visst resultat och blev upprörd och besviken när han insåg att skulle förlora de satsade pengarna.

I samband med gripandet sade pojken även att han placerat ut ett farligt föremål på läktaren och han åtalades därför, förutom för misshandel, även för grovt falsktlarm.

Under rättegången yrkade åklagaren på ungdomstjänst, straffet skulle normalt sett vara fängelse men med tanke på hans låga ålder var samhällstjänst att föredra. Han ska även betala strax över 10 000 kronor i skadestånd till Östersunds målvakt Aly Keita.

17-åringen har erkänt stora delar av det han åtalats för.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".