Camila Salazar Atias. Foto: Sveriges Radio.
Camila Salazar Atias. Foto: Sveriges Radio.

Kriminolog: Många vågar inte vittna om skjutningarna

Kriminolog: Det sker en upptrappning hela tiden
5:55 min

Över hundra skottlossningar har ägt rum i Stockholms län i år. Rädslan att vittna och en social otrygghet är två av problemen bakom, enligt kriminologen Camila Salazar.

Aldrig förr har det varit så många skottlossningar i Stockholms län.

Orsakerna till det rekordhöga antalet skottlossningar är en komplex fråga, menar polisen som ser flera orsaken. En av orsakerna är en stor tillgång på skjutvapen, som P4 Stockholm berättade under torsdagen.

Camila Salazar, kriminolog på Fryshuset i Stockholm, säger att vi ser en våldsspiral och en snöbollseffekt när det gäller skjutningar i Stockholm.

– Vi ser att när man löser konflikten med våld och skjutvapen så blir det det som man tar till även nästa gång. Man kommer inte med en kniv om man förväntar sig att man får ett skjutvapen mot sig, säger Salazar.

Sedan årsskiftet har sju personer dödats och 43 skadats i skjutningar. Flest skjutningar har skett i polisområde Nord, där bland annat Järva och Sollentuna ingår.

– Jag känner att det här är allas problem och blir väldigt frustrerad att vi har haft många skjutningar och många skjutningar som handlat om kränkningar, relativt banala saker som inte haft med kriminalitet att göra. Det kunde man möjligen löst genom medling där vi vuxna inte har funnits.

Varför är det så svårt att få kontroll på situationen?

– Det ena är att man inte har lyckats döma och lagföra de som har skjutit. Det andra är att många är rädda för att vittna. Ju längre det går så blir det en kultur att vi löser det här själva, säger Camila Salazar.

Hon menar att det behövs fler resurser än enbart polisiära insatser för att stävja våldsspiralen.

– Man har förstått att det är större problem och man har satt in mer polisiära resurser.

– Men problemet bottnar i en social otrygghet där man behöver jobba med barns utbildningsmöjlighet, att finns arbetsmöjlighet och att bygga upp hoppet. Och det behöver vara fler än bara polisen på plats. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".