Mohammad Mosa och hans familj ska flytta långt från Sköndal.
1 av 2
Mohammad Mosa och hans familj ska flytta långt från Sköndal. Foto: Fredrik Ramel / Sveriges Radio
Djwan Amin är boendeassistent i Sköndal, och hjälper de boende i vardagen.
2 av 2
Djwan Amin är boendeassistent i Sköndal, och hjälper de boende i vardagen. Foto: Fredrik Ramel / Sveriges Radio

Familjer i kläm när asylsökande flyttas från Sköndal

"Det känns så tungt"
1:47 min

I Sköndal ska ett asylboende stänga i november. En majoritet av de asylsökande måste då flytta till ett boende norr om Norrtälje.

– Jag mår dåligt. Vi har varit här i två månader och känner alla, på vårdcentralen, i affären. Det är svårt för alla här att flytta, säger Mohammad Mosa.

Han kom till Sverige från Afghanistan med sin fru för tio månader sen. Nu har de också en två månader gammal bebis tillsammans. De har varit två månader på boendet i Sköndal och innan dess var de i Bromma. Och nu måste de flytta igen.

I samband med att allt färre asylsökande kommer till Sverige har Migrationsverket börjat avveckla platser. Ett boende som ska stängas är det i Sköndal.

För familjerna blir det extra svårt – barnen har redan börjat skola, förskola och dagis och är rotade i området. Migrationsverket har sagt att man prioriterat att ordna boenden för familjer i närheten av Sköndal, men det har inte gått att lösa.

Djwan Amin är nu boendeassistent i Sköndal. Men efter den 20:e november blir hon arbetslös.  

– Det känns så tungt. Jag har själv varit med om det här, jag är också flykting från början. De har bott här i ett år och vi har blivit som en familj. Jag kommer sakna alla förstås och jag hoppas att de får det bra i fortsättningen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".