Benedict Cumberbatch som Doctor Strange. Foto: Disney.
1 av 5
Benedict Cumberbatch som Doctor Strange. Foto: Disney.
Johan Rheborg och Robert Gustafsson i Morran och Tobias: En skänk från ovan. Foto: Nordisk Film.
2 av 5
Johan Rheborg och Robert Gustafsson i Morran och Tobias: En skänk från ovan. Foto: Nordisk Film.
Ur filmen Trolls. Foto: Fox Movies.
3 av 5
Ur filmen Trolls. Foto: Fox Movies.
Isabelle Huppert i Dagen efter denna. Foto: NonStop Entertainment.
4 av 5
Isabelle Huppert i Dagen efter denna. Foto: NonStop Entertainment.
Lukasz Simlat och Julia Kijowska i United states of love. Foto: Tri Art.
5 av 5
Lukasz Simlat och Julia Kijowska i United states of love. Foto: Tri Art.

Benedict Cumberbatch bra som superhjälte

Filmpremiärer 28 oktober
5:14 min

Veckans bästa film är Doctor Strange – en superhjältefilm som sticker ut. Vår filmrecensent Björn Jansson är inte lika förtjust i Morran och Tobias.

De har sina fans, Morran och Tobias, som tidigare dykt i Sveriges Television. Detta är ett skräpigt, släpigt mor- och son-par. Han är 39 år och har inte ännu flyttat hemifrån. Hon hasar runt i slappa kläder och ser mest av allt fram emot nästa cigg. De bor i vad som verkar vara en rivningskåk och ett skrotupplag.

Robert Gustafsson gör Tobias och Johan Rheborg Morran. Här har vi två duktiga komiker och skådespelare i en film som jag tycker saknar värmen som skulle kunna gjort det här uthärdligt.

Morran och Tobias: En skänk från ovan känns mest som en ganska taskig film om två udda figurer, där Tobias ger mamma Morran elstötar, skickar in henne i väggen med tryckluften och spikar upp henne på samma vägg med spikpistol och sådär fortsätter det. Det finns liksom ingen gräns för förnedringen. Hon reser sig och pöser omkring i sina märkliga kläder och röker en cigg till. Mitt betyg blir en etta.

Trolls är en datoranimerad film med neonfärgade små käcka troll som sjunger, dansar och kramas tills en dag då de större elaka trollen vill äta upp dem. En bit in i filmen önskar jag att de gjorde det – åt upp dem.

Det var barn i biosalongen när jag såg Trolls och en del av dem tyckte det var jättebra, så ni får ta min recension med en nypa salt.

Jag tycker det är outhärdligt att höra de små trollen sjunga hits på ett tillgjort sätt.

Inget av det här skulle spelats in om det inte var för att det skulle med på filmen och samtidigt dansa och skutta i över en och en halv timme.

Mitt högst personliga betyg blir en etta. Men kolla trailern om ni tror att det kan vara något för era barn.

Veckans bästa film är Doctor Strange med Benedict Cumberbatch som den sjävcentrerade och kylige kirurgen som blir supehjälte och ska rädda jorden.

Jag har svårt för de här superhjältefilmerna från Marvel, där stora delar av filmerna består av slag mellan det onda och det goda, och där superkrafterna gör att spänningen försvinner.

Men Doctor Strange har Benedict Cumberbatch och en riktigt bra inledning där han får visa upp sitt fina skådespel. Effekterna är det andra som gör Doctor Strange speciell, de är snyggare och smartare än det mesta i superhjältegenren. Därför ger jag en fyra i betyg till Doctor strange.

Historien är inget mästerverk, men skådespelarna och det visuella gör att den sticker ut och får en svag fyra.

Dagen efter denna är en fransk medelålderskris-film. Isabelle Huppert gör den kvinnliga huvudrollen som får se sin man lämna henne för en annan kvinna. Vad ska hon göra då, efter 25 års liv tillsammans? Hon väljer att fortsätta sin vardag och kryddar den med besök hos en före detta student, en intellektuell kille som flyttat ut på landet med några vänner.

Men det här är inte de stora känslornas film. Det diskuteras författare och livsval och lunkar på. Mitt beryg till Dagen efter denna blir en slapp trea.

Isabelle Huppert är som vanligt sevärd, men det här känns för bekvämt.

United States of love är en polsk film, om Polen 1990, med den nya friheten i gråbleka färger. Vi får följa fyra kvinnor som vill ha kärlek, de är fast i en tristess som de vill överge, men det finns inga lätta lösningar. United states of love berättas närmast kyligt och den förnedring som de fyra kvinnorna utsätts för känns mest hopplös. Mitt betyg till United states of love blir en tvåa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".