Tina Morad.
1 av 2
Tina Morad. Foto: Julia Jane Persson
Tina Morad
2 av 2
Tina Morad Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio

Tina Morads pappa avrättades i Irak

"Vissa saker ska man låta få vara obesvarade"
2:12 min

För sitt arbete med Refugee Welcome Stockholm fick Tina Morad årets Raoul Wallenbergpris. Men arbetet plockade fram många minnen från Tinas egen flykt.

Tina Morad startade organisationen Refugees welcome med Najma Mohamed efter att de träffats på Centralstationen där de båda arbetade ideellt med att hjälpa de nyanlända under den kaotiska hösten ifjol.

På bara 11 veckor var de en av de största aktörerna i flyktingmottagandet här i stan med över 2 500 volontärer.

Tina Morad var bara åtta månader gammal,  när hennes mamma, 1979, tvingades ta henne och hennes bror och fly från Irak. Tinas pappa hade tidigare arresterats för att förhöras av regimen och var sedan försvunnen. 

Först 25 år senare fick Tina veta att hennes pappa hade avrättats redan 1982:

– Det innebar ett avslut efter en lång tids sökande, särskilt för mamma, säger Tina Morad. 

– Min mamma sökte hela tiden efter honom, framför allt under hela 80- och 90-talet och ville veta vad som hade hänt och när de skulle återförenas.

Först 2004, efter den amerikanska invasionen i Irak, fick de beskedet. Tinas pappa vad död sedan länge.

– Många id-brickor och handlingar hade hittats under Moskéförråd och så vidare. Precis som det var under nazi-Tyskland samlades en massa id-handlingar in och grävdes ned någonstans och sedan slängdes kropparna bort och återfanns aldrig, berättar Tina.

Alla handlingar som återfanns publicerades på internet och det var där Tina, hennes bror och mamma hittade pappans id-handlingar. Men för att få ytterligare svar fortsatte Tina och hennes mamma efterforskningar i Irak.

– Vi har fortfarande inte alla svar. Vi vet var han sist befann sig och vilket fängelse han tagits till men sedan vet vi inte så mycket mer, berättar Tina.

Jag tror att vissa saker ska man låta få vara obesvarade. Man ska nog inte ta reda på allt, det kan aldrig leda till något bra. 

– Med de tortyrkammare som fanns där och att ha överlevt tortyr i tre år, det kan inte ha varit bra, menar Tina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".