Ida Sallah från Husby arg på D.Carnegie
1 av 2
Ida Sallah från Husby kritiserar fastighetsbolaget D.Carnegie Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Miljöinspektör Anna Lönn
2 av 2
Anna Lönn, miljöinspektör på Stockholms stad säger att stickprovskontrollen är ett bra komplement till dagens metoder. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Fukt och dålig ventilation i D Carnegie-lägenheter

Miljöinspektör: Fastighetsägare med många ärenden är intressanta.
1:40 min

Kyla inomhus, dålig ventilation och fukt. Det upptäcktes av miljöförvaltningen vid en inspektion och stickprovskontroll av D. Carnegies fastigheter i västra Stockholm.

Stickprovskontrollen är del av ett pilotprojekt för hur miljöförvaltningen i framtiden ska utföra tillsynskontroller. Det man tittat på här är D. Carnegies fastighet i Husby och Willhems fastigheter i Hässelby i Västerort.

En av de lägenheter som inspekterats tillhör Husbybon Ida Sallah.

— I den lilla toaletten finns ingen ventilation. Om man använder den toaletten luktar det skit, säger hon upprört.

Ida Sallah berättar också om kyla i lägenheten som hon hävdar är en konsekvens av att fönster och balkongsdörr inte bytts ut under renoveringen.

Anna Lönn är miljöinspektör på miljöförvaltningen vid Stockholms stad och säger att metoden med stickprovskontroller är ett bra komplement till dagens metoder.

— Det är en chans att komma ut och se bostäder och göra sig en egen bedömning. Oftast kan man ju gå på det fastighetsägaren säger men det kan också vara bra att se vad det ger när man själv är ute på plats, säger hon.

Miljöförvaltningen väntar på utlåtande från fastighetskontoret för att driva ärendet vidare.

Anna Lönn säger att urvalet av de här tre fastigheterna inte är en slump.

Vi kan ju titta på våra egna ärenden när vi har sett att det finns en indikation på att vi har flera ärenden inom ett område och då kan den fastighetsägaren bli intressant. Vi har även haft viss kontakt med hyresgästföreningen som kunnat ge indikationer om vilka områden som vi bör titta lite närmare på.

Fastighetsbolaget D. Carnegie säger till P4 Stockholm att arbetet med att installera ett helt nytt ventilationssystem i den aktuella fastigheten i Husby är påbörjat för att åtgärda problemet som inspektionsrapporten visat på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".