Maria står i profil mot en vägg i metall.
Maria har valt att frysa in sina ägg. Foto: Lina Lund/Sveriges Radio.

Maria fryser in sina ägg: Ser det som en säkerhet

"Det borde pratas om mer"
2:44 min

Allt fler kvinnor i Stockholm väljer att frysa ner sina ägg för att kunna bli med barn senare i livet. En av dem är 36-åriga Maria.

– Det borde pratas om mer. I Stockholm är det inte ovanligt att kvinnor väljer att satsa på sin karriär, säger Maria som jobbar som projektledare.  

Marias förhållande sprack och därför väljer hon att ta det säkra före det osäkra och frysa sina ägg. En behandling som kostat henne 70 000 kronor. Och sen 9 000 kronor om året för förvaringen.

– Det är jävligt dyrt. Och vissa mår väldigt dåligt av hormonerna. Men för mig var de som lyckopiller, säger Maria till P5 STHLM.

Sedan två år tillbaka finns det två kliniker här i Stockholm som erbjuder infrysning av ägg. På Fertilitetscentrum vid Gärdet har 150 kvinnor hittills i år gjort det. Och det är nästan dubbelt så många som förra året. Det rapporterar stockholmdirekt.se.

– Jag ser det som en säkerhet. Även om jag får barn på det vanliga sättet kanske jag vill ha ett syskon till det barnet senare, säger Maria.

Äggen kan Maria använda fram till dess att hon fyller 42 år. Men skulle hon inte använda dem får hon inte ge bort dem till donationsregistret.

– Och det tycker jag är dåligt. Många som vill ha barn som inte är blonda och blåögda måste köpa in ägg dyrt från utlandet, säger Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".