Sjukvårdsföretag ville kartlägga journalistkontakter

Landstinget: Risk att det skulle bryta mot lagen
1:34 min

Företaget bakom det kritiserade så kallade strumpavtalet med Stockholms läns landsting försökte få landstinget att kartlägga journalist-kontakter, något som enligt landstinget riskerar att bryta mot lagen. Det här avslöjar SVT Nyheter i dag.

– En företagsledare som är seriös försöker inte få avtalsparten att begå direkta olagligheter, säger Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert.

Det var i somras som SVT avslöjade det hjälpmedelsavtal som företaget One-Med och landstinget skrivit, där exempelvis specialstrumpor för sex tusen kronor paret blev ett hett diskuterat ämne.

I dag avslöjar SVT nya turer kring företaget. Några veckor före sommarens avslöjande försökte One-Med få landstinget att kartlägga mediekontakter. Så här skriver företags representant i mejl till landstinget:

"Jag passar samtidigt på att be om kopior över all korrespondens om alla olika ärenden som Stockholms läns landsting haft med alla journalister som också intresserat sig för avtalet."

One-Med försökte också få landstinget att hemlighålla den här begäran:

"Tacksam om denna förfrågan kan hanteras i den här kommunikationskanalen i stället för att formellt begära ut allmänna handlingar."

Landstinget sade nej till den här begäran med motiveringen att det hela skulle kunna strida mot grundlagens regler som säger att myndigheter inte får efterforska journalisters källor.

– Om vi skulle ha hanterat all den här konversationen så fanns en risk att vi just efterforskade källor, säger Åsa Himmelsköld, enhetschef på landstinget.

One-med uppger för SVT att de inte uppmanar till något lagbrott. Men där håller inte yttrandefrihetsexperten Nils Funcke med.

– Då börjar vi närma oss gränsen för då det faktiskt skulle kunna leda till ett åtal, säger Nils Funcke.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".