Kramkalas efter att Athletics Omar Eddhari gjort mål. Foto: Janerik Henriksson/TT
Kramkalas efter att Athletics Omar Eddhari gjort mål. Foto: Janerik Henriksson/TT

AFC United klart för herrallsvenskan

REFERAT: Drömöppning för AFC – tar ledningen
0:45 min

Solnalaget AFC United är klart för herrallsvenskan 2017. Mötet mot Åtvidaberg slutade 3-0.

Athletic är klart för allsvenskan, bara nio år efter att klubben skapats. 

Inför 823 åskådare på Skytteholms IP i Solna, i Athletics sista hemmamatch just där, innan flytten till Eskilstuna nästa säsong – säkrade laget det allsvenska avancemanget.

Blott fyra minuter in i matchen tog ett hemmaavslut på en bortarygg och tappade fart – men bollen rullade perfekt för Mohamed Buya Turay som från nära håll placerade in 1-0 bakom Gustav Jansson i Åtvidabergsmålet.

Omar Eddahri sköt knappa halvtimmen senare Athletic ännu närmare allsvenskan. I den 32:a minuten stod för en läcker soloprestation då han efter en kontring drev bollen förbi Åtvidabergs Alberto Catenacci och pricksköt 2-0 i det bortre krysset.

Åtvidaberg ställde upp med ett ungt lag och försvararen Adrian Petersson, född 2000, gjorde sin debut i startelvan för gästerna.

Det blev ingen lyckad sådan för ynglingen då han i den 61:a minuten fick syna det röda kortet efter att ha gjort ner hemmalagets Sasa Matic som var på väg mot ett friläge. 

Efter utvisningen var den återstående tiden en defilering mot segern och allsvenskan för Athletic. Dessutom passade Ferid Ali på att helt oattackerad nicka in en retur i den 78:e minuten.

Inför dagens match hade en sponsor till Athletic bussat ett antal Eskilstuna-bor till matchen i Solna för att se det kommande hemmalaget säkra spel i allsvenskan nästa säsong.

Det återstår att se hur mycket publik som tar sig till Tunavallen i Eskilstuna där Athletic kommer att hemmaspela i allsvenskan nästa säsong.

Athletic har under sin nioåriga historia klättrat i seriesystemen genom bland annat olika sammanslagningar med andra klubbar, en annorlunda väg mot allsvenskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".