Hammarby Norrköping
Hammarbys Arnor Smarason kramas om. Foto: Claudio Bresciani/TT

Oavgjort för Hammarby

Hammarby spelade 1–1 mot IFK Norrköping i säsongens sista hemmamatch. Var det även Nanne Bergstrands sista på Tele2 Arena som tränare i klubben?

IFK Norrköping ledde serien i september men tappade stinget när det drog ihop sig till spurten. Fyra förluster på de sex senaste matcherna och bara fyra inspelade poäng - en skral skörd som kan komma att kosta klubben andraplatsen och det lilla silvret.

Det lär gå till AIK, som har det som i en liten ask om det blir tre poäng i måndagens möte med Jönköpings Södra på Stadsparksvallen.

Arnór Smárason bäddade för ett trevligt säsongsslut på hemmaplan för Hammarby. Med sekunder kvar av första halvlek drog han till. Från distans, lågt och hårt och i steget. En boll Michael Langer borde ha fått åtminstone en näve på om han reagerat i tid.

Han var ytterst nära 2-0 direkt i andra, men den gången var Langer alert. I stället kvitterade Kalle Holmberg med tolv minuter kvar, elegant framspelad av David Moberg Karlsson.

Holmberg prickade dessutom ribban kort senare.

Målet snuvade Hammarby på en snygg slutvinjett på Tele 2 Arena. Det återstår också att se om det var Nanne Bergstrands sista hemmamatch på arenan. Hittills har såväl han, vars kontrakt sträcker sig över nästa år, som klubbledningen hänvisat tränarfrågan till efter säsongens slut.

Bergstrand upphöjdes till en frälsare när han tog Hammarby tillbaka till allsvenskan 2014. Men tacksamhet är en färskvara. Första året i högsta serien var spel- och resultatmässigt okej sett till förutsättningarna, publikmässigt en succé svensk fotboll aldrig tidigare sett.

Att gå på fotboll när Bajen spelade på Tele 2 Arena blev en grej och folk drar folk. Men det som är inne blir förr eller senare ute. Inte lika många har kommit i år, även om klubben fortfarande med råge är landets populäraste lag att se "live".

Inne på sitt tredje år var tanken att Bergstrand skulle leda laget några snäpp mot det han kallat för framtidens fotboll. I stället landar klubben någonstans i mittens rike. Med tillräcklig kvalitet för att inte dras in i kampen runt de nedre strecken, men inte konkurrenskraftigt nog för att utmana kvartetten Malmö FF, IFK Norrköping, AIK och IFK Göteborg.

Bergstrand har allt mer ifrågasatts av fansen. Något han kan hantera. Värre är de rykten och uppgifter – om de stämmer – att delar av spelargruppen tvivlar på att 60-åringen är rätt man att leda Hammarby mot målet som är den absoluta allsvenska toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".