Stockholmsvy samt plånbok med sedlar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholm tredje dyraste huvudstaden i EU

Stockholm är dyrt att bo och leva i enligt en rad jämförelser som gjorts genom åren. Nu presenteras ännu en som visar att Sveriges huvudstad är tredje dyrast i EU.

Bara London och Köpenhamn gör större hål i plånboken än Stockholm, visar en kartläggning av levnadsomkostnaderna i unionens 28 huvudstäder som gjorts av EU:s statistikorgan Eurostat.

Bryssel och Luxemburg har fått vara standard med ett index på 100. Stockholm ligger då på 127,9 medan Köpenhamn får 131,8. Men de båda skandinaviska metropolerna är rena lågprisstäderna jämfört med London - som får nästan 170.

Bara 7 procent av de tillfrågade stockholmarna anser att det är enkelt att hitta bra bostäder till rimliga priser, vilket är samma andel som i Paris - och lägst i Europa. Det är också få - 38 procent - som anser att utlänningar som bor i Stockholm är välintegrerade. Bara atenarna, romarna och Sofiaborna anser att integrationen fungerar sämre.

Trots det är stockholmarna mest nöjda av alla med hushållens ekonomiska situation. Hela 90 procent anser att den är tillfredställande,

Den som vill leva riktigt billigt i EU då? Ja, då går det att bosätta sig i Sofia i Bulgarien eller Bukarest i Rumänien. Budapest i Ungern och Vilnius i Litauen hör också till de städer där levnadsomkostnaderna är mycket låga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".