Ewa Hedman, upphandlare Botkyrka kommun
Ewa Hedman är ansvarig upphandlare i BASUN-projektet. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio

Botkyrka extrasatsar för att få företag att anställa unga

Botkyrka: Vi måste vara kreativa
1:24 min

Botkyrka kommun vill ge fler ungdomar jobb genom att ställa krav på företag i upphandling. Det är en del av BASUN-projektet med målet att minska arbetslösheten bland unga.

18:00 Ungdomens hus, Fittja: Direktsändning om unga utan jobb.

 – Vi har alltid sett det här som en outnyttjad potential att använda upphandling för att få fler sysselsatta, säger Ewa Hedman, ansvarig upphandlare i BASUN-projektet.

För att göra det lönsamt för företagen kan kommunen till exempel erbjuda prisavdrag om de anställer eller erbjuder praktik. Ewa Hedman förklarar att det sociala ansvaret inte är ett "skarpt villkor" utan mycket handlar om att ha en dialog med företagen.

– Då man gemensamt kommer överens om att vi har det här behovet, har ni någon som passar för just den uppgiften? Så tanken är att det ska bli en dialog mellan kommunen och leverantören, men även arbetsförmedlingen ingår i det här projektet, säger Ewa Hedman.

BASUN-Projektet kommer att pågå i tre år. Villkoret att ta in unga i Botkyrka har redan ställts på några företag.

– Det är fantastiskt att vi har den här möjligheten för jag tror verkligen på det här, säger Hedman.

Kommer det här fungera i alla branscher?
– Nej, det kommer inte fungera i alla branscher. Att vi tar kontrakt för kontrakt. Vi måste helt klart tänka annorlunda och vara kreativa här tror jag, och verkligen dammsuga och se: finns det öppningar i det här kontraktet?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".