Vildsvin har bökat sönder åkern
Vildsvin har bökat sönder Per Petterssons åker. Foto: Sveriges Radio

LRF kräver att jägarna skjuter fler vildsvin

LRF: Synd att man inte kunde sluta ge mat till vildsvinen.
1:06 min

LRF i Mälardalen anser att det måste skjutas fler vildsvin i bland annat Stockholms län. De är kritiska till att riksdagen nyligen röstade nej till ett förbud mot att mata vildsvin.

Regeringen ville genom ett förbud minska skadorna inom jordbruk- och trädgårdar och få ned antalet viltolyckor. Men riksdagen sa nej – något som beklagas av Per Pettersson, lantbruksorganisationen LRF:s ordförande i Mälardalen.

– Jag tycker det är synd att regeringen inte fick stopp på den felaktiga utfodringen – där man matar djuren för att få ännu fler grisar. Det hade haft ett tydligt symbolvärde, säger Per Pettersson.

Vildsvinen förökar sig snabbt om det finns gott om mat. Ett sätt att begränsa spridningen är att strypa stödutfodringen.

Men en majoritet i riksdagen sa nej, vilket får konsekvenser för jordbruket.

– I mitt fall, där de totalt ödelade tre hektar på ett vetefält, rör det sig om en kostnad på 30 000 kronor, säger Per Pettersson.

Och LRF menar nu att jägarna måste ta sitt ansvar och skjuta fler djur.

– Eftersom de är ett så kallat ollonår i år, vilket brukar ge en kraftig ökning av antalet vildsvin, så är det upp till jägarna att bevisa att de klarar av det som de tjatade till sig – att det blev tillåtet med vildsvin i det fria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".