Journalisten Ken Olofsson
Journalisten och författaren Ken Olofsson. Foto: Sveriges Radio

Kens kärlek till frun växte efter döden

"Kärleken till min hustru blir starkare för varje dag"
3:33 min

Hur hanterar man sorgen och saknaden efter en livspartner? Journalisten Ken Olofsson har samlat 23 kända och okända svenskars berättelser om sorg i boken "När livet måste gå vidare".

Journalisten Ken Olofssons fru Marina gick bort för sex år sedan. Ken ställer fortfarande fram två koppar kaffe varje morgon – men efter ett tag undrade han hur andra personer hanterar den "vidgade ensamheten". 

Resultatet blev boken "När livet måste gå vidare" med 23 svenskars berättelser.

– Jag vände mig till andra, och fann det intressant att personer hanterar det så olika. En del män gick ut efter mindre än ett år och sökte en ny partner. De förklarade det med att "jag kan inte leva ensam".

En del människor tror att de inte kommer att dö överhuvudtaget.

För Ken Olofsson har en ny partner aldrig varit ett alternativ; hans fru Marina är med och lever med honom varje dag, menar Ken.

– Jag skulle vilja säga att kärleken växer för varje dag. Jag älskar kanske henne mer än när hon levde. Så tror jag att många känner, att de talar om sin förlorade partner med väldigt stor värme.

Varför är vi rädda för att tala om döden?
– Det moderna samhället har avskilt sig från att tala om döden. Vi ser inte döden mer än på tv, vilket man gjorde i svenska hem för 50 år sedan. Då fick barnen se en död människa i hemmet, säger Ken Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".