Charlotte Sjöberg.
1 av 2
Charlotte Sjöberg vill vara en förebild för andra nyskadade tjejer. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
Charlotte Sjöberg
2 av 2
Charlotte Sjöberg Foto: Mia Bryngelson

Charlotte överlevde fall från sjätte våningen

"Jag minns känslan av våra svettiga händer som gled isär"
2:25 min

Charlotte Sjöberg föll handlöst från sjätte våningen i ett parkeringsgarage i Atlanta, USA. Hon fick beskedet att hon aldrig mer skulle kunna gå.

Det var en varm juninatt för fyra år sedan när Charlotte, då 30 år och hennes amerikanske pojkvän parkerade bilen i ett parkeringsgarage.

Charlotte, som klivit ur bilen, gick fram till kanten för att titta ned då räcket där hon stod plötsligt gav vika och hon föll. 

– Jag minns tydligt hur jag fick tag i betongkanten och klamrade mig fast och skrek på Ramm som kom rusande. Han bad mig släppa taget om räcket och ta hans hand. Och jag minns känslan av våra svettiga händer som gled isär och jag kommer ihåg insikten om att jag kände att det här går inte, jag faller, berättar Charlotte. 

Charlotte var i Atlanta för att gå på en anställningsintervju men hamnade i stället på sjukhus med krossade kotor, punkterade lungor och brutna revben. Efter fem veckor kunde hon flygas hem till Stockholm och Karolinska sjukhuset där hon fick beskedet att hon fått en ryggmärgsskada – och att hon aldrig mer skulle kunna gå.

Jag kommer exakt ihåg hur hon sa: 'Du kommer aldrig mer kunna gå men du kommer att kunna bli helt självständig'.

Charlotte reagerade främst med ilska. Hon kände att det var helt otänkbart att föreställa sig ett liv i rullstol.

– Det ingick inte alls i planerna jag hade om hur mitt liv skulle se ut.

Vägen tillbaka var lång och Charlotte beskriver de två första åren som de värsta. Sedan kom vändningen och en viktig del i den var mötet med andra ryggmärgsskadade. Främst att träffa andra unga kvinnor.

– Det var väldigt viktigt att träffa kvinnor som fött barn och bildat familj och så.

I dag vill Charlotte själv vara en förebild för andra nyskadade tjejer.

– Det känns fint om jag kan vara någon slags förebild. Som jag själv kände var så himla viktigt när jag själv var nyskadad och kände mig allmänt trasig, säger Charlotte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".