Matteuskyrkan i Vasastan.
Matteuskyrkan motsätter sig sammanslagningen. Foto: CC BY-SA 3.0 / Håkan Svensson (Xauxa).

Stockholmsförsamlingar kan slås samman

"Man kan tänka sig att göra vissa vinster i och med det"
1:21 min

Ett pastorat i stället för fem församlingar i Stockholms innerstad – det beslutar Stockholms stiftsstyrelse om på onsdagen. Men flera församlingar motsäger sig förslaget.

– Jag förstår inte deras motiv, säger Anna Wahlund från S:t Matteus kyrkoråd.

Hon befarar att sammanslagningen kommer att missgynna församlingen och kyrkan.

– Man måste behålla närheten och de små församlingarna så att församlingen känner att man är nära kyrkan.

I både S:t Matteus och S:t Johannes församling är man emot förslaget. I Domkyrkoförsamlingen anser man att utredningen bör stå som grund till beslutet men behöver kompletteras.

Men i Adolf Fredrik och Gustav Vasa församling, där Malin Strindberg är vikarierande kyrkoherde, ser man fördelar av en sammanslagning.

– Man kan tänka sig att göra vissa vinster genom att bli lite mer rationell i det man gör, säger hon.

Ekonomin är en viktig faktor och för att få den att gå runt väljer man olika modeller. I grunden är det ändå antalet medlemmar i församlingen som avgör.

– Det är ingen hemlighet att väldigt många människor numera väljer att kanske inte vara med i Svenska kyrkan längre och det påverkar oss för att vi är en medlemsorganisation, säger Malin Strindberg från Gustav Vasa församling.

Den folkrika S:t Matteus församling har mindre problem med medlemstalen och med Hagastaden som nu byggs, kommer den församlingen att bli ännu mer folkrik. Och då vill vi kunna erbjuda alla tjänster i vår kyrka, säger Anna Wahlund.

– Där vill vi lägga vår kraft.

Förutom frågan om ett stort pastorat för hela Norrmalm kommer Stockholms stiftsstyrelse i dag att fatta beslut om sammanslagningen av de tre församlingarna i Haninge kommun, Västerhaninge-Muskö, Ornö–Utö och Österhaninge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".