Lägenheter.
Arkivbild. Det är ännu oklart i vilka områden försäljning kan komma att ske. Foto: Lars Pehrson/TT

Tusentals hyresrätter i Sollentuna kan säljas

Anna-Lena Johansson (L): Vi behöver resurser
1:32 min

Den borgerliga majoriteten i Sollentuna vill sälja en tredjedel av kommunens allmännyttiga lägenheter, bland annat för att kunna renovera och bygga nya skolor.

– Den stora anledningen till att vi gör det är att vi behöver bygga fler bostäder och det här är ett sätt att kunna delfinansiera det, säger Anna-Lena Johansson (L), kommunstyrelsens vice ordförande.

Tanken är att de 2 000 lägenheterna – en tredjedel av kommunala Sollentunahems hyresbestånd – ska förbli hyresrätter, men i privata bolags ägo. Försäljningen beräknas ge kommunen runt två miljarder kronor. Pengar som man vill använda för att underhålla och bygga nya skolor och för att bygga nya hyresrätter.

För samtidigt ska Sollentunahem få i uppdrag att bygga 1 500 nya lägenheter. Enligt förslaget ska det år 2025 finnas just 1 500 fler hyresrätter i kommunen.

Det här innebär ju att Sollentunahems bestånd minskar med 500 lägenheter. Varför säljer ni inte bara 500 lägenheter?

– Vi behöver resurser för att de ska kunna få muskler att bygga fler bostäder. Och att få in fler aktörer på marknaden ser vi också som positivt, säger Anna-Lena Johansson.

Freddie Lundqvist (S), oppositionsråd i Sollentuna, är kritisk till förslaget. Han menar att kommunen inte kan garantera att de sålda lägenheterna förblir hyresrätter. Och så pekar han på att tidigare försäljningar av hyreslägenheter har lett till nya ägarbyten, med sämre underhåll och högre hyror som följd.

Sollentunaborna drar det kortaste strået i slutändan. De får betala mer och de får färre lägenheter i allmännyttan.

Anna-Lena Johansson säger att man kommer att sälja till bolag som vill äga lägenheterna länge, men att kommunen inte genom avtal kan garantera att de sedan inte säljs vidare.

– Nej, något sådant kan man inte avtala. Därför är det viktigt att man nogsamt väljer ut vem man säljer till, säger Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".