Slussen: halt på både cykel- och gångbanan.
1 av 2
Slussen: halt på både cykel- och gångbanan. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio
Slussen: halt på både cykel- och gångbanan.
2 av 2
Skylten i bakgrunden varnar för halkrisk. Foto: Olgica Lindquist/Sveriges Radio

Hal cykelbana vid Slussen ska säkras

Projektledare: "Men det är inget fel på asfalten"
1:06 min

Provresultaten tyder på att det inte är något fel med asfalten på Slussen. Ändå är det halt där och för att undvika olyckor ska man nu rugga upp banor för både gående och cyklister.

Vilhelm Lindevall, kommunikatör på Projekt Slussen, förklarar.

– Den här asfalten ligger inom de normala värdena så det är inget konstigt med den. Men trots det har det blivit ganska halt på den här bron mellan Slussen och Gamla stan för att det är en brokonstruktion och de är ofta halare än vanliga vägar på grund av underkylning.

Nu vet vi att det kommer att bli halt trots att det inte är något fel på asfalten. Därför ska vi rugga upp banor.

Det var halt vid Slussen långt innan temperaturen fallit. Vinkeln på den tillfälliga broliknande konstruktionen, det faktum att den nu kyls ner betydligt lättare än förr och att gående och cyklister inte tänker på det – allt detta har skapat en risk för allvarliga halkolyckor.

Trafikkontoret har i väntan på provresultaten börjat salta vägbanorna men det räcker inte, säger Vilhelm Lindevall.

– Så nu tänker vi rugga upp asfalten genom fräsning, som det kallas. Med andra ord vi ökar friktionen genom att rugga upp ytan.

– Men, som överallt i staden när det råder det här väglaget, ska man alltid vara försiktig. Dra ner på hastigheten om man cyklar eller om man går och visa hänsyn för andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".